Безалкогольне вино: з чого, навіщо і як на смак?
Розвиток теми здорового способу життя ми почали зі статті про мінеральну воду “Dolomia”, доставлену в Україну із заповідної зони Доломітових Альп. А продовжимо актуальну тему - з діалогу про безалкогольні вина.
Наші сомельє часто дискутують з гостями маркетів, відповідаючи на питання:
- — мені лікар заборонив пити, чим потішите?
- — вранці тренування, а сьогодні свято, що робити?
- — я водій, невже знову сьогодні не вживатиму на пікніку? Щось можете запропонувати, крім б/а пива та соку?
- — а вагітним теж можна?
- — а це не виноградний сік «загорнутий» у гарну пляшку?
- — таке буває? Щоб вино й без алкоголю…

Буває. В OKWINE.
У кожної людини свої причини усвідомленого вибору — пити чи ні, але це не привід не бути з важливими людьми «на одній хвилі».
Ми підготували хорошу альтернативу безалкогольним напоям, яка особливо порадує винних шанувальників.
У цій статті ми з’ясуємо: як створюють безалкогольні вина, хто може їх пити, а також запропонуємо добірку вин від двох яскравих виробників — Peter Mertes & Domaines Pierre Chavin.

По класиці
Виробництво безалкогольного вина проходить усі класичні етапи виготовлення, як і алкогольне вино: збір врожаю, селекцію, прес, бродіння та дозрівання. Відмінністю є лише фаза деалкоголізації, що значить вилучення етанолу до максимально дозволених 0,5 %. При цьому зберегти всі корисні речовини, дозволяє вакуумна дистиляція, зворотній осмос та парова екстракція Spinning Cone Column.
Спочатку вино нагрівають до 28 °C, потім використовують холодну фільтрацію, а далі працює обертова колона — вино проходить 10 конусних ступенів під впливом парового потоку певної температури, що супроводжується екстракцією спирту.
При цьому всі етапи зберігають мінеральний склад б/а вин: 24 мікроелементи, ряд вітамінів, яблучні та винні кислоти, а також з алкоголю видаляється цукор. Тому, ніяких добавок або хімії, і кожен може отримати насолоду від келиха безалкогольного вина та повною мірою відчути святковий настрій з усіма.
Таким напоєм можуть насолоджуватися:
- вагітні
- літні люди
- спортсмени та ЗОЖники
- шукачі новинок та альтернатив б/а пиву, комбучі або сидру
- всі, хто не вживає алкоголь за станом здоров’я: з серцево-судинними захворюваннями, діабетики, пацієнти з розладами ШКТ, АІТ чи іншими хронічними недугами.
А як на смак?
Інтенсивність гами смакових відчуттів - ось, де ви зможете відчути різницю в смако-ароматичній палітрі саме вина, а не соку! Рейтинг наступних виробників не підлягає сумніву, тому що якість їх продукції перевірена нашими сомельє, які обирають максимально гідний продукт для мережі виномаркетів OKWINE.

Лінійка Be Free Peter Mertes
Найбільший винний погріб з дубовими бочками для червоних вин у Німеччині та один з найпопулярніших європейських брендів — сімейна виноробня Peter Mertes, з експортною картою, що включає понад 80 країн світу.
Сьогодні підприємство володіє власними виноградниками в Мозелі. З 1924 року там розташована штаб-квартира, а також у містах Рейн, Рейнгау й Нае. Бренд вина має 900-річну винну традицію. Сьогодні компанія є одним із найбільших виноробних маєтків на річці Мозель, охоплюючи понад 60 гектарів виноградників. На головному підприємстві в Бернкастель-Кюсе встановлено 7 ліній розливу і вже запущено будівництво нового складу з високотехнологічними системами енергопостачання та охолодження продукції. Логотип «Be Free» символізує не тільки смак і якість, але й запрошення насолоджуватися життям у повному обсязі.
- Be Free Merlotчервоне тихе вино
- Дегустаційні нотатки: фруктовий букет виноградного сорту Мерло — слива, ожина та шовковиця з післясмаком сухофруктів. Свіжий та приємний смак вина доповнить пасту та м’ясні страви, також смакує, як прекрасний аперитив
- Be Free Chardonnayбіле тихе вино
- Дегустаційні нотатки: характерні для Шардоне білі квіти та фрукти в солом’яному відтінку. Ніжно-освіжаючий смак доповнить різотто, морепродукти, легкий салат з рибою, десерти та випічку. Чудовий аперитив.
- Be Free Roseрожеве тихе вино
- Дегустаційні нотатки: солодкий, легкий смак з нотами шипшини та фруктово-ягідних тонів — малина, смородина й полуниця. Підкреслить біле м’ясо, легкі закуски та салати.
- Be Free White Sparklingбіле ігристе вино
- Дегустаційні нотатки: квітково-фруктовий аромат зі смаком кісточкових фруктів, має гармонійний та освіжаючий фініш. Ідеальне вино до риби, салатів та легких закусок.

Domaines Pierre Chavin — французька пристрасть.
Domaines Pierre Chavin — це виноробна компанія, заснована двома справжніми винолюбами - Фаб’єном Гроссом і Матільдою Булахен. Фаб’єн — майстер купажу з Ельзасу, а Матільда — маркетолог з Шампані, зі знатної родини виноробів. Їх союз з’єднав технічні знання та маркетингові стратегії. Так почалася історія Pierre Chavin, яка здобула світовий розголос від Токіо до Нью-Йорка, ставши популярним брендом, з доступними напоями для всіх.
Одним із досягнень компанії став їх преміальний продукт — безалкогольне вино Pierre Zéro. Його унікальність полягає в приємній складності та витонченій елегантності, яку вони зуміли досягти завдяки використанню новітнього методу етанолової екстракції та витримки в дубових бочках. Вони обрали метод Spinning Cone Column, що дозволив повністю виключити алкоголь, залишаючи при цьому корисні речовини, такі як: поліфеноли, антиоксиданти, таніни та інші поживні сполуки. Уточнимо, що рівень згаданого ресвератрола в червоних винах Pierre Zéro від 9,5 мг/л до 14 мг/л, а це набагато вище, ніж у традиційних бургундських Піно Нуарах, де показник — 5,4 мг/л.

Матільда Булашін, яка стоїть за успіхом будинку Chavin, пропагує розширений підхід до корпоративної, соціальної відповідальності. Її компанія є справжнім прикладом толерантності, відкритості та мультиетнічності. Вона прагне забезпечити задоволення своїх клієнтів, поважає своїх працівників та робить великий акцент на екологічні питання. Також жінка є зростаючою фігурою NOLO та «тверезої цікавості».
Вона втілює жіночий менеджмент, сповнений креативності та сміливості. Її покликання — надихати винний світ завтрашнього дня, шанобливо переробляючи 20-вікові ноу-хау своїх аналогів.
Отже, Domaines Pierre Chavin — це результат пристрасті до вина та новаторського підходу до виноробництва. Вони розповідають унікальну історію двох особистостей, які змінили винний світ і дали життя популярним безалкогольним винам. Це не просто вино, а елегантність та надзвичайний смак у кожному келиху.
І що дивує найбільше, б/а вина Domaines Pierre Chavin обирають всесвітньо відомі критики! Ігристе Pierre Zéro Sparkling Blanc de Blancs стало першим безалкогольним вином, яке спробував найкращий сомельє світу 2007 року Андреас Ларссон. А він таки супер скрупульозно підходить до брендів для відео-дегустацій :) Тому дослівно:
- Pierre Zero Roseрожеве ігристе вино
- Дегустаційні нотатки: аромат розкривається ягідно-фруктовими тонами з відтінками стиглих червоних фруктів у смаку. Прекрасний аперитив, гармонує з десертами, салатами й рибою на грилі.
- Pierre Zero Chardonnayбіле ігристе вино
- Дегустаційні нотатки: делікатний перляж з ароматами тропічних фруктів, персиків, лічі та квітів. Фруктова палітра смаку збалансована чистою свіжістю.
- Le Petit Chavin Muscatбіле ігристе вино
- Дегустаційні нотатки: збалансована солодкість винограду, екзотичних фруктів та освіжаючих бульбашок. Поєднується з шоколадними десертами та тортами з фруктовою начинкою.
- Pierre Zero Chardonnayбіле тихе вино
- Дегустаційні нотатки: яскравий, солом’яний відтінок вина наповнений тропічно-фруктовою палітрою та збалансоване ніжною свіжістю. Насолоджуйтесь смаком безалкогольного Шардоне з закусками, хрусткими салатами, смаженою рибою або куркою. Прекрасно поєднується зі свіжими солодкими десертами.
- Pierre Zero Merlotчервоне тихе вино
- Дегустаційні нотатки: насичений рубіновий колір з фіолетовими відблисками. Ароматні, щедрі нотки зірваних фруктів; на смак — вино повнотіле та структуроване, з приємним букетом червоних фруктів, спецій та ванілі. Доповнить м’ясний гриль, стейк барбекю та витримані сири.
- Pierre Zero Roseрожеве тихе вино
- Дегустаційні нотатки: свіжий аромат з інтенсивними тонами стиглих червоних фруктів. Витончена безалкогольна версія розе з фруктовою солодкістю. Відмінний аперитив, доповнить біле м’ясо на грилі, овочеві закуски та сири.
- Florentina Spritzбезалкогольний коктейль
-
Дегустаційні нотатки: створений на основі відомого спріццо Florentina.
Напій не містить штучного цукру, жодних консервантів та ароматизаторів. Виготовлений з використанням інноваційної технології, яка дозволяє повністю зберегти всю органолептику, який має: приємний, делікатний смак наповнений фруктовими нотками та живою кислотністю. Прекрасний аперитив, гармонує з десертами, салатами й рибою на грилі.
- Pierre Zero Spritzбезалкогольний коктейль
-
Дегустаційні нотатки: смако-ароматична палітра тішить рецептори. Вас здивує яскравий, багатогранний, гіркувато-кислий смак апельсинової цедри в поєднанні з нотами спецій та ванілі. Відчутний баланс між цукром і гіркотою.
Бездоганно смакує в коктейлях і авторських міксах з льодом. Доповнить легкі закуски, овочеві салати та десерти.
- Pierre Zero Signature Chardonnayбіле тихе вино
- Дегустаційні нотатки: біле вино з чудовим смако-ароматичних букетом. Воно створено з винограду різновиди Шардоне, вирощеного на півдні Франції на змішаних типах ґрунтів і в умовах океанічного клімату. Винификация здійснюється традиційним способом, при цьому частина майбутнього вина дозріває в дубових діжках. Вино має характерну свіжість, золотистий колір і витончену солодкість. Ідеально поєднується з морепродуктами та легкими закусками.
- Pierre Zero Signature Grenacheчервоне тихе вино
- Дегустаційні нотатки: повнотілий, танінний смак розкривається нотами червоних фруктів й прянощів. Завершується стійким, складним післясмаком. Глибокий колір з блискучими відблисками - заворожує. Виготовлене з винограду сорту Гренаш. Преміальне вино без додавання цукру та сульфітів. Неповторно поєднується зі стравами з дичини та пастою з соусом через яскравий смак горобини, чорної вишні та темного шоколаду.
- Pierre Zero Signature Roseрожеве ігристе вино
-
Дегустаційні нотатки: гармонійний, приємний смак, що відмінно балансує між солодкавістю й свіжістю з відтінками стиглих червоних фруктів.
Смак делікатний, м'який, розкривається фруктово-ягідними тонами. Вишукане вино на основі сортів Шардоне і Мерло. Колір ніжно-рожевий з тонкими бульбашками. Прекрасний аперитив, гармонує з десертами, салатами й рибою на грилі.
- Pierre Zero Signature Chardonnay Sparklingбіле ігристе вино
-
Дегустаційні нотатки: свіже, з нотами зелених яблук, груші й лимона. В ароматі мінеральні та бріошні ноти з відтінками терпких фруктів і цитрусових.
Прекрасний блідо-жовтий колір, який переливається блискучими, блискучими відблисками, делікатне, та елегантне. Не містить доданого цукру, консервантів, ароматизаторів та сульфітів.
Колекція Pierre Zero представлена в топових гастрономічних закладах по світу, включаючи мішленівські ресторани, а вищезгаданий спарклінг Pierre Zero Chardonnay має оцінку 89 балів від найпопулярнішого французького путівника Gilbert & Gaillard. Та Домейн Pierre Chavin вирішив піти ще далі — звернувся до споживчої категорії, де алкоголь заборонений з релігійних чи культурних причин. Тому лінійка безалкогольних вин Pierre Zero має сертифікат HALAL, на відміну від інших виробників, які допускають від 0,3 до 0,5 % алкогольної складової, забороненої ісламським законом.
Тепер ви знаєте, що за будь-яких обставин у вас є можливість насолодитися справжнім смаком та ароматом вина, а для цього в нас великий вибір асортименту. І на цей раз на вечірці або хоум-паті ви відповісте: «Сьогодні я без апельсинового соку, я приніс своє вино Pierre Zéro 0 % з OKWINE»!