Контакти

0 800 330 600
Будні:

  12:00-21:00  

RU
UA
Кошик Кошик 0
Кошик Кошик 0
RU
UA
Каталог товаров

Категория:

Сортувати по:
Кількість:


За визначенням, тільки віскі, виготовлений на території Шотландії, може називатися шотландськими віскі. Існує цілий ряд умов, закріплених на законодавчому рівні, які дають право дистиляту носити горду назву «Скотч», а саме:

  • - Спирт має бути дистильований тільки на винокурні, що розташована в Шотландії, з води і соложеном ячменю, до якого може бути додано цільне зерно інших злаків, тут же воно перетворюється на сусло та на ферментаційний субстрат за допомогою ендогенних ферментних систем, і ферментується з додаванням дріжджів.
  • - Міцність дистиляту має становити менше 94.8%, щоб він зберіг смак і аромат сировини, використовуваної для його виробництві.
  • - Спирт має дозрівати на території Шотландії тільки в дубових бочках, щонайменше, три роки і один день.
  • - Напій не має містити жодних додаткових компонентів, крім води і харчової карамелі для фарбування.
  • - Віскі НЕ бутилюють за міцності менше 40% алкоголю.

Історія Шотландського віскі

Перші письмові згадки про шотландське віскі датовані тисячі 1495 роком, вони пов'язані з монахом-дистилятором на ім'я Джон Кор з абатства Lindores Abbey, відомого як «місце народження шотландського віскі». Хоча безумовно ясно, що напій існував вже задовго до цього. Відомо, що стародавні кельти практикували дистиляцію, і що виготовлена ними «вогняна» рідина, названа «Uisge Beatha» («вода життя»), перетворилася згодом на шотландський віскі. Введення в 1644 році перших податків на виробництво віскі призвело до зростання незаконної дистиляції в країні. До 1780 року нараховувалося близько 8 офіційних винокурень з виробництва шотландського віскі на 400 нелегальних. У 1823 році парламент пом'якшив обмеження для ліцензованих винокурень законом «Про акциз», який одночасно ускладнив роботу незаконних дистиляції, тим самим поклавши початок сучасній ері виробництва віскі. До середини 18 століття збільшити популярність віскі допомогли відразу дві події:

  • по-перше, впровадження в 1831 році у виробничий процес безперервного перегінного куба Коффі, завдяки якому шотландський віскі став менш інтенсивним і більш гладким;
  • і, по-друге, епідемія філоксери, що вибухнула на території континентальної Європи, яка знищила більшу частину виноградників, де вирощували сировину для виробництва бренді та коньяку на основі виноградного дистиляту (цю нішу успішно зайняв шотландський віскі).

Різноманітний шотландський віскі

Сьогодні шотландський віскі представлений тисячами найменувань, але всі вони піддаються суворій класифікації за видами: односолодовий шотландський віскі, зерновий шотландський віскі та змішаний (бленд), або купажований шотландський віскі.

Отличительной особенностью односолодового шотландского виски Відмінною особливістю односолодового шотландського віскі (Single Malt) є те, що в його створенні використовується тільки солодовий ячмінь і вода, сусло з яких проходить весь цикл виробництва на одній винокурні. Відбите в назві слово Single (один) відноситься більшою мірою саме до місця виготовлення.

Зерновий шотландський віскі (Single Grain) може містити несолоджений ячмінь з додаванням інших видів соложеного і несоложеного зерна, таких як пшениця, жито і кукурудза (кукурудза), і, як правило, переганяється в безперервній колоні Коффі. Зараз в Шотландії існує безліч винокурень для виробництва солодового шотландського віскі, в той час як зернових винокурень всього сім, розташованих, здебільшого у шотландському Лоуленде.

Основні типи шотландського віскі, солодові і зернові, об'єднуються в купажі, створюючи змішаний, або блендовий віскі. До складу такого віскі можуть входити десятки спиртів із різних винокурень, вік всього бленда відповідає терміну витримки наймолодшого дистиляту в купажі.

Виробництво віскі з Шотландії

Шотландці завжди дуже трепетно ставилися до свого національного напою, його рецептури та процесу виробництва. Навіть зараз, за наявності технічних можливостей і сучасного обладнання, виробники намагаються зберегти свої історичні перегінні куби, щоб таїнство дистиляції залишалося незмінним.

Виробництво солодового шотландського віскі - процес тривалий і кропіткий, він починається з солодження ячменю: зерно замочується у воді до моменту його зростання. Цей процес вивільняє ферменти, які розщеплюють в зерні крохмаль, перетворюючи його на цукор. Після досягнення необхідного стану проростання, ячмінний солод висушується за допомогою гарячого диму від деревного вугілля. Багато хто (але не всі) з виробників додають до вогню торф. Цей етап - один з найважливіших у виробництві, так як саме він впливає на отримання дистилятами фірмового «димного» смаку і аромату. Висушений солод (а у випадку з зерновим шотландським віскі й інші зернові культури) розмелюють на борошно грубого помелу, яке заливається окропом у великій посудині на 12 годин. На цьому етапі ферменти перетворюють ячмінний крохмаль на цукор, створюючи сироп, відомий як «wort» (сусло). В отриманий сироп додають дріжджі, і проводять ферментацію. Отримана рідина (wash) містить близько 5-7% алкоголю і нагадує примітивне пиво.

Наступний крок - використання дистиляційних кубів для перегонки «пива». Дистиляція потрібна для підвищення вмісту спирту і видалення небажаних домішок, таких як метанол. Більшість шотландських солодових винокурень застосовують подвійну дистиляцію для своєї продукції; виключення: віскікурні Auchentoshan и Springbank's бренда Hazelburn, які зберігають традиції Лоуленда потрійної перегонки. У дистиляційних кубах рідина нагрівається до температури кипіння, яка нижче точки кипіння води. Спирт випаровується і піднімається до вершини куба, потрапляючи в конденсатор, де він охолоджується і переходить у рідкий стан. Ця рідина має вміст алкоголю близько 20% і називається «слабке вино». Це «слабке вино» переганяється вдруге, а дистилят ділиться на три фракції: перша частина рідини, як правило, досить токсична через низьку температуру кипіння спирту метанолу. Зазвичай вона зберігається для подальшої перегонки. Потім йде «середній зріз», який ретельно контролюється фахівцем і надалі поміщається в бочки для дозрівання. Його вміст алкоголю може бути 60%-75%. Третя частина називається «feints», вона досить слабка і також зберігається для подальшої перегонки. Для створення зернового віскі використовують дистиляційну колону, і для досягнення бажаного рівня алкоголю потрібна одноразова безперервна дистиляція, на відміну від двох-триразової перегонки солодового віскі. Такий процес є більш ефективним, а віскі в результаті виходить дешевше.

Про бочки і міцність шотландського віскі

Відразу ж після дистиляції «свіжий спирт» поміщають у дубові бочки для дозрівання. Історично так склалося, що для старіння спиртів використовувалися бочки, в яких раніше визрівав херес (нові бочки коштували дорого, а ринок був переповнений бочками з-під хересу). Сьогодні частіше використовують бочки з-під хересу або бурбона, рідше з-під інших напоїв, таких як портвейн, коньяк, мадера, кальвадос, пиво і вина Бордо. Вони дарують спиртам унікальні органолептичні характеристики і додатково збагачують смак шотландського віскі. Виробництво бурбона бурбона в США є майже невичерпним джерелом використаних бочок, оскільки, згідно із законодавством, для дозрівання бурбона повинні застосовуватися виключно нові, свіжообуглені бочки з дуба.

Традиційно, витриманий віскі перед бутилюванням розводять водою до рівня алкоголю 40% до 46%. Іноді дистиляти випускають за «бочкової міцності», не розбавляючи, зазвичай вміст спирту в них становить 50-60%.

Багато хто з винокурень випускає так звану «Single Cask» версію, до якої входить віскі тільки з однієї бочки. На етикетці такої пляшки, як правило, буде детально вказана вся інформація про віскі: дата його дистиляції, дата бутилювання, кількість випущених пляшок, індивідуальний номер пляшки, і номер бочки, з якої він був розлитий.

Багато віскі розливають після процесу холодної фільтрації. Віскі охолоджується до 0°С і проходить через фільтр тонкого очищення, який усуває зважені частинки, отримані під час перегонки або витримки в бочці. Деякі вважають, що через цей процес віскі поступається нефільтруваному, оскільки під час очищення частково видаляються ароматичні поєднання і тіло напою.

Як пити шотландський віскі?

Смакувати вишуканий скотч найкраще в чистому вигляді, але допускається додавання невеликої кількості содової, соку або води. Сомельє рекомендують пити віскі зі спеціальних звужених догори келихів, попередньо давши напою насититися киснем і розкритися.

Купити шотландський віскі в веб-маркеті OKwine

Веб-маркет OKwine пропонує купити шотландський віскі і всі необхідні аксесуари онлайн. Наш асортимент регулярно поповнюється новими товарами, ціни на які порадують кожного покупця. Шотландські віскі, придбані в веб-маркеті OKwine, допоможуть скрасити ваш вечір. Доставка здійснюється в будь-яку точку України, в тому числі і по містах: Київ, Одеса, Дніпро, Харків, Вінниця, Львів.

Якщо ви потребуєте додаткової інформації про обраний алкоголь, телефонуйте нам і сомельє OKwine з радістю вас проконсультують.

Шотландский виски

Шотландський віскі