Контакти

0 800 330 600
Будні:

  12:00-21:00  

RU
UA
Кошик Кошик 0
Кошик Кошик 0
RU
UA
Каталог товаров

Категория:

Игристое вино Просекко Спуманте / Prosecco Spumante, Casa Defra, белое брют 0.75л
Власний   імпорт
-49%
Игристое вино Иль Фреско, Просекко / Il Fresco, Prosecco, Villa Sandi, белое брют 0.2л
Власний   імпорт
-19%

Кожен з нас має свої особливі вподобання у вині. У кожного знайдуться особисті критерії, спираючись на які людина робить вибір, перебуваючи у виномаркеті або гортаючи винну карту ресторану. Але і на магазинних полицях, і у винних картах завжди значне місце відведено ігристим винам і шампанському, що часто не підпадають під усталені смаки повсякденного вжитку.

Чому так? Де ж їх місце в цьому безмежному океані вина? Відповідь проста - ігристі вина та шампанське існують ніби окремо, займаючи своє особливе місце. І пояснити це можна, мабуть, їх істинним призначенням - ігристе вино та шампанське п'ють, коли свято. Їх відкривають у радісні, святкові моменти життя. Напевно, всі пам'ятають, чим завжди завершується фінал «Формули 1»? А скільки усмішок і піни при цьому? Про Новий Рік і згадувати не доводиться.

Не всі ігристі вина і шампанське з Шампані

Так уже повелося, що в нашій країні люди звикли називати будь-яке ігристе вино шампанським, не замислюючись, що шампанське - це, нехай і елітна, але тільки частина великого світового різноманіття ігристих вин. Всьому виною, очевидно, супер-бренд минулої епохи - «Радянське шампанське», який «сплутав карти» в масовій свідомості і дуже сильно загальмував у багатьох людей розвиток правильного сприйняття всесвітньо відомих ігристих вин.

Сьогодні ігристі вина випускаються по всій земній кулі, від Нової Зеландії до Грузії, і знавці добре розбираються, що таке Champagne, Cremant, Prosecco, Cava, MCC, Franciacorta та ін. Всі ці найменування - свого роду «ігристі вина» спеціалітети різних країн світу. Між собою вони також відрізняються не тільки географією, а й методикою виробництва.

Традиційний метод шампанізації ігристих вин

Існує два основні методи виробництва ігристих вин. Перший - традиційний метод вторинного бродіння в пляшці. Це - як французи в Шампані роблять шампанське. Вторинна ферментація вина з виділенням вуглекислого газу проходить вже в пляшці, з якої потім шляхом процедури дегоржажа видаляють дріжджовий осад, зберігаючи тиск близько 5-6 атмосфер. Звідси і бавовна пробки, і піна, й іскристий перляж бульбашок в бокалі. Така методика доволі трудомістка і дорога, але й вина виходять структурні, з багатою смако-ароматичною палітрою. Наприклад, в Іспанії так роблять ігристе вино Cava, в Італії - Franciacorta, а в ПАР - Méthode Cap Classique (MCC). До речі у Франції, крім знаменитої Шампані, ігристі вина за традиційною методикою випускають у всіх ключових виноробних регіонах і дають їм назву Cremant.

Резервуарний метод шампанізації ігристих вин

Другий метод - резервуарний. Його називають також «метод Шарма», а у вітчизняному виробництві - «метод Фролова-Багрєєва». Суть його полягає в тому, що вторинна ферментація вина проходить не в пляшках, а у великих металевих резервуарах, які ще називають акратофорами, де штучно створюється високий тиск, і звідки готове ігристе вино розливається по пляшках. Такий метод дозволяє робити якісно, багато і відносно недорого. За такою технологією в Італії виготовляють дуже популярні в наші дні ігристі вина Prosecco і Asti.

Від сухого шампанського до солодкого ігристого вина

Незалежно від методики виробництва, регіону і сортів винограду, ігристі вина можуть містити різну кількість залишкового цукру, яке визначає ступінь солодкості їх смаку. У шампанському Brut, наприклад, вміст цукру мінімальний, тому і смак у всього брюту, Шампанське це або Кава, як не крути - сухий. А ось якщо на етикетці пляшки ігристого ми бачимо написи dry, sec, seco, extra dry, demi-sec (і це не повний перелік), то однозначно в смаку такого ігристого вина хоч невелика, але солодкість буде відчуватися. А вже якщо читаємо sweet, dulce або doux, - буде дуже солодко.

Гастрономічна сполучуваність ігристих вин

Купуючи пляшку ігриcтого вина або шампанського, слід пам'ятати про сполучуваність оного з гастрономією. Тут працюють ті ж правила, що й з тихими винами. І якщо перед нами, наприклад, багатий новорічний стіл з безліччю м'ясних і сирних закусок, і салатів олів'є, то правильніше відкрити пляшечку брюта. У якості дигестиву з фруктами та десертами підійде щось з розряду напівсухих або навіть солодких ігристих вин, той же Асті, наприклад. Але врешті вирішувати вам: головне, щоб вино було якісним.

Купити ігристе вино та шампанське в OKwine

Веб-маркет OKwine пропонує купити ігристе вино та шампанське онлайн. Наш асортимент регулярно поповнюється новими товарами, ціни на які порадують кожного покупця. Шампанське та ігристе вино, придбані у веб-маркеті OKwine, допоможуть скрасити ваш вечір. Доставка здійснюється в будь-яку точку України, в тому числі й містами: Київ, Одеса, Дніпро, Харків, Вінниця, Львів.

Якщо ви потребуєте додаткової інформації про обрані вина, телефонуйте нам і сомельє OKwine з радістю вас проконсультують.