Контакти

0 800 330 600
Будні:

  12:00-21:00  

RU
UA
Кошик Кошик 0
Кошик Кошик 0
RU
UA
Каталог товаров

Категория:

Сортувати по:
Кількість:

Ламбруско (Lambrusco)


Ламбруско (Lambrusco) – італійський червоний сорт винограду, який використовується для виробництва ігристих вин головним чином у виноробному регіоні Емілія-Романья, на півночі Італії. Точніше, це збірний термін для групи сортів (також, як і Мускат), нині відомо близько 60 підвидів Ламбруско. Лози Ламбруско культивуються в декількох виноробних регіонах Італії, зокрема у П'ємонті (що межує з Емілією-Романьєй) і далеку Базалікаті.

Історія Ламбруско


Цей сорт має досить довгу історію, є дані, що свідчать про те, що цей виноград вирощувався ще етрусками в першому тисячолітті до н.е. За часів Римської Імперії Ламбруско високо цінувався за хорошу продуктивність і високу врожайність. Пік популярності Ламбруско однойменного вина припав на початок XXI століття, в основному завдяки масовому виробництву шипучих вин (Фріззанте) для основних світових ринків, зокрема Сполучених Штатів і Північної Європи. У 1980-х роках виробництво було більш клопітким, вторинна ферментація проводилася в пляшках відповідно до традиційного методу (metodo classico). Сьогодні більшість вин, що мають назву Lambrusco, виготовляються у великих обсягах і проходять вторинну ферментацію в сталевих резервуарах під тиском. Цей процес відомий як метод Charmat (або резервуарний), вперше впроваджений в північній Італії, а також використовується у виробництві Prosecco. В результаті різко збільшеного попиту на солодкі вина Lambrusco (в 70-80-х роках воно стало найбільш продаваним імпортним вином в США) цей метод став єдиним способом отримати необхідні обсяги, зберігши водночас доступну вартість.

Особливість і види Ламбруско


Сьогодні кращі вина Lambrusco – це сухі (secco) і напівсухі (semisecco) вина, створені у «слабкоігристому» стилі Фріззанте (frizzante).

Ягодам Ламбруско властива насичена пігментація, яка надає винам привабливого рубінового кольору, а після досягнення повної фенольної зрілості з винограду народжується таке ж інтенсивне в плані аромату вино. Яскравий фіолетово-червоний відтінок Ламбруско перевершив тільки сорт Анчелотті, який також регламентований для використання відповідно до законів Lambrusco DOC. Ягоди Анчелотті застосовуються для додання кольору водянистому Ламбруско, зробленому за неконтрольованої врожайності.

Деякі підвиди сорти Ламбруско мають свій власний DOC, а саме Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro і Lambrusco Salamino di Santa Croce. Крім них існують ще Modena DOC (створений у 2009 році) і Reggiano, який раніше називався Lambrusco di Reggiano. Вино, створене в будь-якому з цих апеласьонів, має складатися, принаймні, з 85% винограду Ламбруско (деякі з них прив'язані до конкретних підвидів, але не всі), решта 15% часто становить Анчелотта.

Серед величезної кількості підвидів Ламбруско виділяють 4 найякісніших: Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa, Lambrusco Maestri й Lambrusco Salamino.

Ламбруско ді Сорбара.

З цього сорту виготовляють найлегші і найтонші квіткові вина Ламбруско, часто схожі на ніжні вина Розі, оскільки ягоди мають відносно тонку шкірку і невелику кількість фарбувального пігменту. Кращі версії створені в сухому, освіжаючому фруктовому стилі, мають яскраву кислотність і солодкі аромати апельсинової квітки, мандарина, вишні, фіалки та кавуна. Вина з цим сортом мають позначення Lambrusco di Sorbara, і прекрасно поєднуються з пряною тайською та індійською кухнею, морепродуктами, піцою.

Ламбруско Граспаросса.

З винограду Lambrusco Grasparossa, також відомого як Lambrusco di Castelvetro, створюють найпотужніші вина Lambrusco, із соковитим тілом, ароматами чорної смородини і чорниці, підтримуваними помірно високою, сухою танінністю і збалансованою вершковістю, які проявляються в результаті виробництва методом Шарму. Тоді як більшість лоз Ламбруско ростуть на рівнинах, Граспаросса висаджують на схилах пагорбів. Виноградники на схилі пагорба, як правило, містять більше глинистих ґрунтів, що призводить до отримання більш насичених вин, тоді як ґрунти рівнинних виноградників, більш піщані, виробляють більш елегантні і витончені вина. Вино з позначенням Lambrusco Grasparossa di Castelvetro обов'язково має складатися на 85% складається з цього винограду, і воно відмінно підкреслить смак ковбаси з фенхелем, поєднується з лазаньєю і свинячими реберцями барбекю.

Ламбруско Маестро.

Lambrusco Maestri зростає переважно навколо Реджіо Емілії і Парми, його грона мають невеликі ягоди з товстою шкіркою, яка надає глибокий колір винам. Вина Lambrusco Maestri темні, соковиті, округлі, більш виноградні, з ніжними, кремовими бульбашками та тонкими нотами молочного шоколаду. Цей підвид Ламбруско є одним з небагатьох, що використовується для виробництва однойменного моносортового ігристого червоного вина, однак воно досить рідкісне, і його складно знайти навіть в Італії. Крім свого рідного регіону Емілія-Романья, Ламбруско Маестро вирощують далі на південь в Базиликате. За межами Італії його успішно культивують в Аргентині (в основному італійськими мігрантами в Ментозе), а останнім часом і в Австралії (в Аделаїда Хіллз).

Ламбруско Саламіно

Lambrusco Salamino вирощується в основному навколо Модени та Реджіо Емілія, грона мають довгу циліндричну форму, схожу на салямі, яка і дала йому назву. Вина з нього володіють чудовими ароматичними якостями, властивими сорту Lambrusco di Sorbara (ноти вишні та фіалки) в поєднанні з танінною структурою, кремовістю і глибоким кольором сорту Lambrusco Grasparossa. Вони виготовляються в найсолодших стилях, включаючи semisecco і dolce, щоб врівноважити танінність: як не дивно, ця солодкість робить їх відмінним супутником для гамбургерів, салямі, прошуто, воно є ідеальним варіантом для барбекю. Сорт Ламбруско Саламін можна знайти під маркуванням Reggiano Lambrusco Salamino і Lambrusco Salamino di Santa Croce.