Ваше місто - ?
Виберіть місто:
044 222 777 0
Контакти
Графік роботи call-центру:
Виберіть місто:
044 222 777 0
Контакти
Графік роботи call-центру:
Контакти
Графік роботи call-центру:
Просеко – це італійське ігристе сухе біле вино, виготовлене, як правило, з однойменного сорту винограду. Виноградники розташовані в регіоні Просеко в Італії, який включає апеласьони Конегліано і Вальдобб'ядене на півночі від Венеції, в зоні Венето. Відповідно до Європейського законодавства, тільки ігристі вина, виготовлені з винограду, вирощеного в цій області, можуть мати назву Просекко. І хоча Просеко часто порівнюють з Шампанським, це вино відрізняється як методами виробництва і витримки, так і за смаком.
Вважається, що вино Просеко виготовляли вже в римські часи, у всякому разі, виноград Просеко є одним з найстаріших сортів в Італії. Назва Prosecco походить від північного італійського села Prosecco (Trieste), де, як вважають, виник виноград.
До 1960 х років ігристе вино Prosecco було солодшим і мало чим відрізнялося від виготовленого в П'ємонті Asti Spumante. Відтоді технології виробництва значно покращилися, що дозволяє створювати високоякісні сухі вина з Просеко. На сьогоднішній день помітний різкий ріст популярності Просеко на ринках за межами Італії, чому сприяли висока якість вина і доступна вартість.
З 2009 року назву Prosecco захищено в межах Італії статусом DOCG, цю назву можуть мати вина, створені виключно у виробничих регіонах Венето і Фріулі-Венеція-Джулія, в зонах Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene, Prosecco di Conegliano і Prosecco di Valdobbiadene.
На відміну від Шампанського, його головного комерційного конкурента, Просекко виготовляють з використанням методу Шарма (Charmat method), за якого вторинне бродіння відбувається в резервуарах з нержавіючої сталі, що, в кінцевому підсумку, значно здешевлює виробництво вина. Виноград збирають вручну і, після ретельного сортування в кілька етапів, делікатно пресують. Отриманий виноградний сік відстоюють протягом 10-12 годин за низьких температур для осідання великих частинок, і переливають в нержавіючі баки для ферментації. Сусло ферментується із додаванням дріжджів кілька місяців. Вторинна ферментація проводиться під тиском, додані до вина цукор і дріжджі під час реакції виробляють діоксид вуглецю, який його «газує». Бродіння в сталевих ємностях, а не в пляшці, як Шампанське, зберігає смак винограду, і дарує вину свіжий фруктовий аромат і позбавляє напій здатності до тривалого дозрівання. Просеко найкраще вживати молодим, в найближчі 2-3 роки. Всі вина Просеко відрізняються низьким вмістом алкоголю в порівнянні з іншими винами, в середньому близько 11%.
Найбільш популярними різновидами Просеко є Spumante, сильно газоване вино, і Frizzante, напівігристе. Вино Спуманте піддається процесу вторинної ферментації методом Шарма. Це більш дорогий варіант, вино може містити такі сорти, як Піно Блан і Піно Гріджіо. На відміну від Спуманте, Фріззант насичується вуглекислим газом безпосередньо перед бутилюванням. Обидва сорти також можуть мати маркування «Brut» (брют, менше 15 г/л), «Dry» (сухе, 17-35 г/л) або «Extra Dry» (екстра сухе, 12-20 г/л), в залежно від солодощі і кількості цукру.
Шампанське і Просеко часто порівнюють, тому що обидва вина ігристі і обидва, як правило, мають легкий освіжаючий смак. Як і назва «Prosecco», термін «Champagne» є юридично захищеним, і може бути використаний тільки для позначення ігристого вина, виробленого в області Шампань у Франції. Основна відмінність між цими двома винами полягає в методі виробництва і здатності до старіння. На відміну від Просекко, Шампанське піддається вторинному бродінню в пляшці, в якій воно буде в кінцевому підсумку продано, а не в баках, як Просекко. Це робить його менш фруктовим, але дозволяє дозрівати протягом багатьох років. Крім того, Шампанське значно дорожче.
Prosecco – свіже, фруктове та ігристе вино з привабливим ароматом з відтінками мигдалю і цитрусових. Воно цінується за насичений смак та складні вторинні аромати. В Італії воно вживається як повсякденне та придатне для будь-якого випадку, за межами країни частіше п'ють як аперитив або так само, як Шампанське. Найкраще подавати охолодженим, між 4 °C і 7 °C і вживати одразу ж після відкриття. Ігристі вина, як правило, не використовуються для приготування їжі, проте, вони можуть бути використані, наприклад, щоб зробити легкий соус до смаженого лосося або замінити частину рідини, використовуваної в приготуванні різотто. Вино Просекко також відоме як основний інгредієнт в коктейлях Bellini і Spritz, може замінити шампанське в інших коктейлях, таких як Mimosa і Sgroppino, або стати основою для ігристих коктейлів, приготованих з фруктовими соками та іншими інгредієнтами.