Ваше місто - ?

Виберіть місто:

Вінниця
Доставка і самовивіз
Дніпро
Доставка і самовивіз
Житомир
Доставка і самовивіз
Івано-Франківськ
Доставка і самовивіз
Київ
Доставка і самовивіз
Кропивницький
Доставка і самовивіз
Увесь список

044 222 777 0

Контакти

+38 044 222 777 0+38 080 033 060 0
Безкоштовно по Україні
zakaz@okwine.ua
Для замовлень і пропозицій

Графік роботи call-центру:

Будні:з 9:00 до 19:00
Вихідні:з 10:00 до 18:00
ua
ru
okwine logo

Виберіть місто:

Вінниця
Доставка і самовивіз
Дніпро
Доставка і самовивіз
Житомир
Доставка і самовивіз
Івано-Франківськ
Доставка і самовивіз
Київ
Доставка і самовивіз
Кропивницький
Доставка і самовивіз
Увесь список
Каталог товарів

044 222 777 0

Контакти

+38 044 222 777 0+38 080 033 060 0
Безкоштовно по Україні
zakaz@okwine.ua
Для замовлень і пропозицій

Графік роботи call-центру:

Будні:з 9:00 до 19:00
Вихідні:з 10:00 до 18:00
ua
ru
okwine logo
Вхід
Реєстрація

Фільтри

    Острівні віскі

      Шотландські острівні віскі


      Острів Айла (Islay) – один з п'яти шотландських регіонів з виробництва віскі, найпівденніший із ланцюга Гебридських островів, розташованих біля західного узбережжя Шотландії. Острів плоский і зелений, і значна його частина складається з торфу (завдяки йому вода на острові має коричневий колір). Зимові шторми заносять солоні бризки далеко вглиб острова, насичуючи торф, який знову висушується солоним, водоростевим бризом. Всі ці нюанси так чи інакше впливають на віскі Айла і перетворюють це місце на один з головних регіонів шотландського віскі. Айла відома як «королева» типово димчастого, торф'яного стилю односолодового віскі.

      Острів Айла знаменитий своїм непропорційно великою кількістю винокурень, яких на ньому вісім: Laphroaig, Lagavulin, Kilchoman, Caol Ila, Bunnahabhain, Bruichladdich, Bowmore та Ardbeg. Всі вони розташовані уздовж узбережжя і тому відкриті для суворого прибережного клімату, який відіграє важливу роль в основних характеристиках напоїв.

      Вважається, що мистецтво дистиляції в Айла вперше представили ірландські монахи на початку 14 століття. Завдяки тому, що Айла був родючим островом для вирощування ячменю, який в старі часи називався «bere», з відмінними чистими джерелами води і великою кількістю торфу, острів став ідеальним місцем для дистиляції віскі.


      Основні стилі віскі з Islay


      Віскі Айла є повною протилежністю характеристикам Спейсайд: він сухий і торф'янистий, однак, за димом, можуть бути приховані м'які моховиті аромати і спеції. Південні винокурні Айла виробляють потужні фенольні віскі, з ароматами запашно смоли, диму, йоду і карболіту. Bowmore, який знаходиться в центрі острова, розділяє ці характеристики, проте не є таким же потужним, як Caol Ila. Bruichladdich і Bunnahabhain легші та менш димні. Всі солоди Айла відрізняються сухою обробкою, південні – трохи більше. Ці винокурні виготовляють унікальні і, як правило, дуже сильно ароматні солодові віскі, які або обожнюють... або ненавидять.

      Південні винокурні Ardbeg, Laphroaig, Lagavulin, Port Ellen (остання була закрита в 1983 році) є найпотужнішими, та спеціалізуються на виготовленні середньотілого віскі, насиченого торф'яним димом, морською сіллю і йодом. Крім того, що ці винокурні використовують надто оторфований солод (50 частин на мільйон у віскі «Ardbeg», 40 частин на мільйон у «Laphroaig»), вони користуються торф'яною острівною коричневою водою на кожному етапі виробництва.

      Віскі північних винокурень Айли Bruichladdich і Bunnahabhain, навпаки, набагато м'якші. Вони добувають воду безпосередньо з джерела, до її контакту з торфом, і використовують злегка оторфований або зовсім неторфований ячмінь. В результаті віскі виходять не такими насичено ароматним, моховитим, з нюансами морських водоростей, горіхів, але все одно із сухим післясмаком.

      Віскі винокурні Bowmore розташованої посеред острова на березі озера Лох-Індала, знаходиться між двома крайнощами: він має торф'яний характер, проте без характерної «лікарської» ноти, з відтінками іриски, квітковими ароматами і нюансами оліфи. Дистилярня Coal lla, хоча і знаходиться недалеко від Bunnahabhain, випускає ніжний, трав'янистий солод, з невеликою торф'янистістю, йодованістю, солоністю, які врівноважуються квітковими тонами та пряним присмаком.

      У розмові про знамениті діючі винокурні острова Айла, не можна не згадати ще про одну. На острові знаходиться один з найбільш легендарних із «втрачених» виробників – Port Ellen, який закрився в 1983 році. Його сильно димні, дернисті аромати відповідають найбільш типовому стилю Айли, а його віскі досі залишаються одними з найбільш затребуваних.

      Свято Айли


      Сьогодні острів Айла – центр «туризму віскі», де проходить щорічний фестиваль віскі. «Фестиваль солоду і музики», відомий як Feis Ile – це щорічний тиждень розважальних заходів і дегустацій, яка проходить на острові в кінці травня. Родзинкою фестивалю є те, що більшість винокурень виготовляють обмежений тираж бочок віскі спеціально для свята, і лише у його гостей є унікальна можливість насолодитися чудовими напоями з острова Айла.

      Читати повністю