Ваше місто - ?

Виберіть місто:

Вінниця
Доставка і самовивіз
Дніпро
Доставка і самовивіз
Житомир
Доставка і самовивіз
Івано-Франківськ
Доставка і самовивіз
Київ
Доставка і самовивіз
Кропивницький
Доставка і самовивіз
Увесь список

044 222 777 0

Контакти

+38 044 222 777 0+38 080 033 060 0
Безкоштовно по Україні
zakaz@okwine.ua
Для замовлень і пропозицій

Графік роботи call-центру:

Будні:з 9:00 до 19:00
Вихідні:з 10:00 до 18:00
ua
ru
okwine logo

Виберіть місто:

Вінниця
Доставка і самовивіз
Дніпро
Доставка і самовивіз
Житомир
Доставка і самовивіз
Івано-Франківськ
Доставка і самовивіз
Київ
Доставка і самовивіз
Кропивницький
Доставка і самовивіз
Увесь список
Каталог товарів

044 222 777 0

Контакти

+38 044 222 777 0+38 080 033 060 0
Безкоштовно по Україні
zakaz@okwine.ua
Для замовлень і пропозицій

Графік роботи call-центру:

Будні:з 9:00 до 19:00
Вихідні:з 10:00 до 18:00
ua
ru
okwine logo
Вхід
Реєстрація

Фільтри

    Ірландський віскі

      Ірландський віскі є одним із найстаріших алкогольних напоїв у світі. Слово whiskey є англофікацією стародавнього гельського терміна «Uisce Beatha», який перекладається як «вода життя». Традиційно віскі в ірландському стилі пишеться як «whiskey», в той час як шотландский продукт називається «whisky». Так було не завжди, припускають, що до 1870 року дешевий шотландський віскі вкрай низької якості, вироблений з використанням перегінних кубів Коффі, наповнив ринок, а з'явилася зайва буква «е» в слові «whiskey» була покликана відрізнити високу якість американського і ірландського віскі. Сьогодні написання whisky, як правило, використовується для визначення напою, дистильованого в Шотландії, Уельсі, Канаді, Австралії та Японії, в той час як whiskey використовується для спиртів, дистильованих в Ірландії та Сполучених Штатах.


      Особливості ірландського віскі


      Існує кілька принципових відмінностей шотландського та ірландського віскі здебільшого залежать від особливостей виробництва того або іншого.

      Справжній ірландський віскі виготовляється із зерна, вирощеного виключно на території Ірландії. Ячмінь є традиційною основою напою, хоча можуть бути використані й інші види зернових, такі як овес, жито, пшениця, кукурудза. Як тільки зерно проростає, його висушують в закритих печах, потім ферментують і дистилюють для створення кінцевого продукту. Ірландський віскі традиційно переганяється три рази, тому він має м'який, насичений, дуже своєрідний смак.

      Після дистиляції, отримані ароматні спирти дозрівають в дубових бочках. Зазвичай, ці бочки старі, вже раніше використані для витримки рому або бурбона. Оскільки дуб старий, він дарує більш м'який, делікатний смак готового продукту з відтінками алкогольного напою, який раніше там ферментований. Це забезпечує більш складний смак з тонкими відмінностями між віскі навіть з однієї винокурні. Як правило, ірландський віскі витримується протягом семи-восьми років, хоча на ринку можна знайти віскі й молодше чотирьох років.


      Класифікація ірландського віскі


      Ірландський віскі буває декількох сортів. Однозерновий віскі (Single Grain) переганяється з несоложеного зерна з використанням безперервної перегінної колони. Цей легкий, більш нейтральний дистилят рідко зустрічається самостійно, у переважній більшості випадків він застосовується для створення купажованого ірландського віскі. В свою чергу, ірландський віскі, дистильований в класичному перегінному кубі, ділиться на дві категорії. До першої відноситься односолодовий ірландський віскі (Single Malt), дистильований повністю з соложеного ячменю, своїми смаковими якостями близький до шотландського скотчу. До другої категорії відноситься так званий «чистий віскі з перегонного куба» (Pure Pot Still), приготований із суміші соложеного і несоложеного ячменю. Цей віскі є візитівкою ірландського алкоголю, найчастіше цей напис прикрашав старі розливи. Ще один сорт ірландського віскі називається купажований, це найбільш популярний сорт віскі, він виготовляється з поєднання Single Malt, Single Grain і Pure Pot Still в будь-яких пропорціях.


      Історія виробництва віскі в Ірландії


      Виготовлення віскі в Ірландії має досить тривалу історію. Вважається, що ірландці почали ферментувати зерно близько 8-го століття, багато ченців виготовляли віскі для медичних цілей. Ірландці вдосконалили рецепт, а шотландці, ймовірно, перейняли технологію вже з Ірландії. У 1500-х роках Ірландія широко прославилася своїм віскі; кажуть, Єлизавета I, дуже любила віскі з Ірландії під час свого правління. Пік популярності ірландського віскі припадає на початок 20 століття, особливу популярність він отримав в Сполучених Штатах Америки. Однак, «сухий закон» в 1920-1933 роках сильно похитнув індустрію віскі в Ірландії, що призвело до закриття більшості ірландських винокурень. Невелика частка винокурень, що все ще працювали, в 1960-х роках об'єднала свої ресурси під назвою Irish Distillers. Придбання компанією Pernod Ricard в 1988 році цього кооперативу винокурень призвело до збільшення збуту ірландських віскі, особливо під брендом Jameson.

      На сьогоднішній день, індустрія ірландського віскі відновлена. У порівнянні з Шотландією, яка є батьківщиною майже ста винокурень, в Ірландії виготовляють традиційний ірландський віскі всього на чотирьох заводах: на винокурні New Midleton (випускає бренди Jameson, Powers, Paddy, Midleton, Redbreast, а також незалежний рідкісний Green Spot), на винокурні Old Bushmills (весь Old Bushmills, Black Bush, 1608 Bushmills 10, 12, 16 і 21-річні витримані молти), на винокурні Cooley (Connemara, деякі Knappogues, Michael Collins, Tyrconnell і інші), а також на винокурні Kilbeggan, що нещодавно відкрилася, яка відновила свою роботу лише в 2007 році.

      За останні кілька років ірландські дистилятори спостерігають помітно зростаючий світовий попит на свій віскі. Основною причиною такого зльоту є характерна гладкість і солодкість ірландського віскі, яка робить його неймовірно питким. На цю унікальність напою мають безпосередній вплив два основних фактори: традиційна потрійна дистиляція, і сушка ячменю без застосування диму від палаючого торфу (більшість шотландських скотчей переганяють двічі, а солод в основному обкурюють торфом, надаючи димний аромат).


      Гастрономічна сполучуваність


      Ірландський віскі можна пити в нерозбавленому вигляді або з льодом. Содова й імбирний ель також є поширеними компонентами для змішування. Ірландський віскі також можна додавати до кави, наприклад, для отримання класичної солодко-вершкової ірландської кави (Irish coffee).



      Купити ірландський віскі в OKwine


      Веб-маркет OKwine пропонує купити ірландський віскі і всі необхідні аксесуари онлайн. Наш асортимент регулярно поповнюється новими товарами, ціни на які порадують кожного покупця. Вина, отримані в веб-маркеті OKwine, допоможуть скрасити ваш вечір. Доставка здійснюється в будь-яку точку України, в тому числі і містами: Київ, Одеса, Дніпро, Харків, Вінниця, Львів.

      Якщо ви потребуєте додаткової інформації про обраний ірландський віскі, телефонуйте нам і сомельє OKwine з радістю вас проконсультують.

      Читати повністю