Контакти

0 800 330 600
Будні:

  12:00-21:00  

RU
UA
Кошик Кошик 0
Кошик Кошик 0
RU
UA
Каталог товаров

Категория:

Віскі з Хайленду


Коли справа доходить до односолодового віскі з Хайленду, немає спільного знаменника. Так само як пейзаж, що проходить від забарвлених фіолетовим вереском торфовищ до берегових ліній морського узбережжя, покритого печерами, за декілька кілометрів від них, односолодові сорти Хайленду можуть запропонувати велику різноманітність стилів і багатогранність смаків.

Про Хайленд


Хайленд вважається одним з наймальовничіших місць на землі. Він розкинувся серед створених масивними вулканічними зрушеннями та висічених льодовиками озер і долин. Свіже повітря, принесене вітрами з Атлантичного океану, і зігріваючий Гольфстрім робить шотландський віскі унікальним. Для виробництва віскі Хайленду використовують прісну воду, яка спускається швидкими потоками (які в Шотландії називаються «burns») з гірських вершин через незайманий краєвид, покритий вересом. Після дистиляції віскі витримують в гірському тумані Хайленду. Винокурні Хайленду знаходяться далеко від цивілізації, і лише дикі тварини спостерігають за процесом дозрівання. Цей приголомшливий краєвид з красивими озерами, річками, горами, водоспадами, болотами і дикими квітами створювали фон для виробництва шотландського віскі протягом сотень років.

Смакові різновиди віскі Хайленду


Хайленд (Highland) – найбільший регіон із виробництва віскі в Шотландії, умовно поділений на невеликі області, в межах яких може простежуватися стилістична схожість. На півдні виготовляють віскі легкі, фруктові та сухі, яскравим прикладом є винокурня Aberfeldy. Західний Хайленд спеціалізується на повнотілих і потужних віскі з торф'яними, димними обертонами, а ті, що ближче до узбережжя, є ще більш ароматними і мають морський характер, як, наприклад, Clynelish та Pulteney. Односолодовий віскі з Північного Хайленду – багатий і насичений, із зерновою солодкістю і соковитістю, наприклад, The Dalmore. На сході односолодовий віскі повнотілий, сухий, з великою кількістю фруктів і гостротою, чудовий віскі Glen Garioch виготовляється на одній з таких винокурень. Однак у всіх чотирьох частин Хайленду є спільна ознака – сухість. Віскі Хайленду, як правило, мають характерний післясмак і виразну солоність.

Glenmorangie


Найпопулярніший односолодовий віскі з Хайленду – це Glenmorangie. Винокурня розташована в місті Тейн, і оснащена найвищим перегінним кубом в Шотландії. Все почалося в 1738 році, коли на фермі Morangie почали переганяти спирти. Воду брали з довколишніх джерел Tarlogie і використовували місцевий ячмінь. Сьогодні винокурня виготовляє близько 6 млн. літрів віскі на рік. Віскі витримується в бочках з-під бурбону. Glenmorangie випускає особливий сорт віскі «Cellar 13». Ці спирти витримуються в спеціальних складах недалеко від моря та успадковують відмінні риси свого розташування. Хоча попит на віскі Glenmorangie продовжує рости, виноробня зберігає традиції, у яких вся робота виконується тільки 16 чоловіками, вони працюють цілодобово, круглий рік, зупиняючись лише на Різдво та необхідне технічне обслуговування.

Dalmore


Неподалік від Тейн знаходиться місто Альнес, де створюється віскі Dalmore. Для його виробництва на виноробні використовують воду з річки Alness і місцевий ячмінь. Ще одним інгредієнтом, крім води і ячменю, є дріжджі. Dalmore розробив єдиний штам дріжджів, що виробляє дуже багату і фруктову основу, з якої згодом дистилюють спирт. Односолодовий віскі Dalmore, потужний і «маслянистий», дозріває в європейських дубових бочках та має багатий смак червоного дерева зі складним післясмаком.

Old Pulteney


Винокурня Old Pulteney, розташована в місті Pulteneytown, є найбільш північною винокурнею в Шотландії і виготовляє унікальний односолодовий шотландський віскі. Склади з бочками віскі розташовані на узбережжі і могутній північно-східний вітер з моря додає їм характерного смаку. Old Pulteney – це сухий віскі з відтінком морського повітря. Винокурня виготовляє 12-річний односолодовий віскі та різні релізи 15-річного молту. Віскі Old Pulteney використовується у бленді Ballantine.

Висновок


Велика кількість виноробів Хайленду пропонує величезну різноманітність стилів односолодових віскі, зі значною різницею смаків і ароматів, від солонуватого віскі на північному сході до легких торф'янистих на заході. У віскі Хайленду аромати кексу і дубу «фліртують» з димом. Дике море і непроникний верес домінують у ландшафті, створюючи сприятливе середовище для потужних торф'яних молтів, залишаючи простір для квіткової, шовковистої елегантності.