Контакти

0 800 330 600
Будні:

  12:00-21:00  

RU
UA
Кошик Кошик 0
Кошик Кошик 0
RU
UA
Каталог товаров

Категория:

Сортувати по:
Кількість:

Граппа – національний італійський міцний напій з багатовіковою історією. В Україні багато хто недооцінює граппу і дуже даремно, тому що цей напій вже давно зайняв своє почесне місце у світі елітного алкоголю і має багато шанувальників. Давайте ближче познайомимося з цією виноградною італійською горілкою і, можливо, після цієї статті в світі стане на одного шанувальника граппи більше.

Як з'явилася граппа?

Перша згадка про граппу з'явилася більше восьми століть тому в північному італійському містечку Бассано дель Граппа, де граппа довгий час залишалася напоєм місцевих жителів і навіть не поширювалася в інші області. Головною причиною виникнення граппи було бажання виноробів створити безвідходне виробництво, в якому б вичавки в процесі створення вина і далі можна було використовувати з користю. Вичавки брали участь в процесі перегонки і в результаті давали дистилят, який мав низьку якість, смак і аромат відповідно також не мав нічого спільного з сучасною граппою. Звичайно, головними споживачами тодішнього дистиляту були бідні верстви населення, які намагалися скрасити свої нелегкі будні самогоном. Згодом якість граппи стало поліпшуватися і вже у 18 столітті, очевидно, досягла непоганих характеристик. Наполеонівські війська, досвідчені хорошим вином і коньяком, під час вторгнення в Італію мали особливу любов до граппи. Місцеві жителі ховали напій, закопуючи його в землю. Італійці не зупинялися в удосконаленні напою і досягли визнання граппи одним з кращих алкогольних напоїв в світі, який продають на аукціонах поряд з поважними коньяками і віскі. У 1989 році граппу визнали національним напоєм Італії і дали країні ексклюзивне право на виготовлення цього напою. Через сім років італійці створили Інститут граппи, що є державною власністю і строго регламентує кожен з етапів виробництва національного напою. На даний момент зареєстровано трохи більше ста виробників граппи. Купити граппу в Україні, а також в Києві, Одесі, Харкові, Вінниці, Львові та Дніпрі можна не скрізь, так як асортимент граппи в нашій країні не надто великий.

Секрети виробництва граппи

Виробляють граппу в багатьох регіонах Італії з виноградних вичавок, що перебродили. Звичайно, граппа кожного регіону буде відрізнятися органолептичними якостями, оскільки кожен регіон має свої особливості в смаку і ароматі винограду, але кращою прийнято вважати граппу з П'ємонту та Фріулі. Отже, виноградні вичавки з-під дорогих вин, кісточки, виноградна м'якоть і стебла, що використовуються під час виробництва, називаються віначча. Вологу віначчу (саме волога віначча містить високу концентрацію цукру і спирту) додатково обдають парою, дозволяючи екстрактам вийти зі шкіри та кісточок, додають воду і дріжджі, запускаючи процес бродіння. Обробка віначчі паром дозволяє прибрати всю непотрібну мікрофлору до початку процесу бродіння, тому бродіння протікає стабільно і продуктивно, дозволяючи отримати брагу з високим спиртовим змістом. Отриману брагу дистилюють двома способами: безперервним методом або в перегонних кубах. Безперервний метод передбачає використання колон безперервної дії. Такий метод автоматизований, швидкий і зручний. Відповідно до другого способу дистиляція браги проходить в установці, яка об'єднує перегінний апарат і парогенератор. Пар дозволяє позбутися непотрібних домішок в процесі перегонки, а одержуваний спирт має чудову багату ароматику і повноту смаку. Але існує один нюанс: у такий апарат поміщається обмежена кількість браги, тому її доводиться розвантажувати і завантажувати знову вручну, що робить такий спосіб складним, але отриманий результат того вартий. Якщо ви вирішили купити граппу, то віддайте перевагу граппі, що створена таким методом дистиляції. Звичайно, ціна на граппу в Києві, Одесі, Харкові та Дніпрі, створену вручну, не буде низькою, але якість алкоголю буде відмінною.
Під час виробництва обов'язково відокремлюють «голови» і «хвости», спирт середньої фракції на виході має міцність близько 70%. Саме він відправляється на витримку або в сталеві ємності (для молодих грапп), або в деревину на строк від 6 до 18 місяців. Готові спирти купажують, доводять до необхідної міцності і бутилюють.

Різновиди граппи

Якщо ви вирішили купити граппу і не знаєте, як визначитися з вибором, рекомендуємо ознайомитися з класифікацією граппи.
Граппа залежно від терміну витримки ділиться на дві категорії. Так виділяють:
- Молоду граппу (Джованні). Ця граппа має прозорий колір без домішок, витримка її проходить в скляних ємностях, де напій відпочиває, не змінюючи кольору, але набуваючи повноти і сили смаку й аромату.
- Витриману граппу (Аффіната, Інвечіата, Стравеккья або Резерва). Витримка граппи в дереві здійснюється лише після її тривалого перебування в нержавіючій ємності. Так напій відпочиває і готується до витримки в деревині. Використовують найчастіше бочки з дуба, ясена, акації або вишні, в них напій набуває благородства, округлості, зрілості. Витримана граппа буває трьох видів:
1) граппа, на етикетці якої є слово Affinata, витримана в бочках рік.
2) напис «Invecchiata» свідчить про витримку від року до півтора року.
3) граппа категорій Stravecchia або Riserva піддається витримці від півтора років і більше.
Ціна витриманої граппи не може бути низькою. Найчастіше, витримана граппа упакована в дерев'яні коробки і має презентабельний вигляд, що може спонукати до покупки граппи у подарунок.
Залежно від використання сировини граппу ділять на моносепажну та полісепажну.
- Моносортова або моносепажна граппа позначається словом «Monovarietale», що позначає використання під час виробництва виключно одного сорту винограду, який, як правило, вказано на етикетці. Купуючи таку граппу ви зможете відрізнити в напої характерні для використовуваного сорту смакові і ароматичні якості. Така граппа високо цінується і має індивідуальністю.
- Полісортова або полісепажна граппа, назва якої на італійському звучить як «Polivitigno». Тут використані різні сорти одного сімейства винограду, виноград може бути зібраний в різні терміни різним способом.
Залежно від сорту використовуваного винограду граппа буває ароматною або неароматною.
- Ароматна граппа виготовляється з насичених і яскравих сортів, до яких належать Мускат, Мальвазія, Трамінер.
- Без ароматів граппу роблять такі сорти як Мерло, Требіано. Звичайно, безароматним напій називають умовно, але порівняно зі своїми ароматними опонентами, вираженість аромату цих сортів все ж поступається.
Окремою категорією виділяють ароматизовану граппу, в яку додані різні трав'яні настої і екстракти. Найчастіше, ця граппа використовується в лікувальних цілях.
Знаючи класифікацію напою, стало набагато легше відповісти на питання «яку граппу купити?».

Правила дегустації граппи

Щоб насолодитися граппой сповна, потрібно знати кілька правил вживання цього напою. Граппу подають у високих тюльпаноподібних келихах, саме вони дозволяють аромату розкритися. Піднесіть келих до джерела світла та оцініть колір напою. Піднесіть келих до носа, тримаючи його на відстані декількох сантиметрів: це дозволить відчути та оцінити всі ароматичні лінії граппи. Далі зробіть невеликий ковток граппи і прокрутіть напій на язиці, насолоджуючись смаком.
Граппа - чудовий дигестив, який прийнято вживати наприкінці або під час трапези. Вона чудово поєднується з кавою, гармонійно доповнює напій солоні горіхи або традиційні холодні італійські закуски.

Де купити граппу і скільки вона може коштувати?

В Україні купити граппу можна в спеціалізованих алкогольних магазинах - виномаркетах. Наприклад, в мережі виномаркетів OKwine представлений широкий вибір напоїв. Тому для жителів Києва, Одеси, Вінниці, Львову та Дніпра купити граппу не важко, ви завжди знаєте місце, в якому можете здійснити покупку. Купити граппу з доставкою Україною ви можете в інтернет-виномаркеті okwine.ua з поштовою доставкою в будь-яке місто чи селище. Також ми надаємо послугу експрес доставки граппи Києвом, Одесою, Харковом, Вінницею, Львовом та Дніпром в будь-який зручний для вас час. У нас ви можете купити граппу недорого: ціна на граппу в інтернет-виномаркеті OKwine.ua стартує від 10$ за молоду граппу. Ціна витриманої преміальної граппи може доходити до декількох сотень доларів, ціновий діапазон дуже великий. У будь-якому випадку, яку б граппу ви не вирішили купити пам'ятайте, що вигідно купити граппу завжди можна в інтернет-виномаркеті OKwine. Ми працюємо без вихідних і надаємо нашим клієнтам безкоштовну доставку алкоголю Києвом. У нас представлений величезний асортимент віскі, вина, горілки, коньяку, джину, текіли та інших напоїв за хорошою ціною. Ми продаємо тільки офіційну сертифіковану продукцію, покупка завжди супроводжується фіскальним чеком. Будьте обережні і не купуйте алкогольні напої у підозрілих продавців. З повагою, ваш OKwine.