Barahonda: органічне вино з душею
Barahonda: органічне вино з душею
Чистими продуктами винного виробництва вважають органічні, біодинамічні та натуральні вина.
У розмовах про органічні вина часто виникають запитання: тренд мілленіалів або усвідомлена відповідальність? Маркетингова маніпуляція чи захист біорізноманіття? Внесок у майбутнє чи відлуння минулого?
Фермер, який мінімально втручається в процеси виноробства, ― не навантажує ґрунти мінеральними добривами чи синтетичними добавками, піклується про мікрофлору ґрунтів природнім шляхом, переорає землю та працюватиме руками на виноградниках ― отримує натуральне та чисте вино. Без пестицидів і гербіцидів ― хімії, яку імениті бренди масово вводять на виробництвах, а це нищівно впливає на стан екосистеми загалом.
Тому на сьогодні винороби з усього світу звернулися до органічного ведення виноградарства, діяльність яких суворо регламентована міжнародними некомерційними організаціями на законодавчому рівні. Спільнота винних ентузіастів вирішила слідувати не голосу маркетингу, а йти за кличем здоровому глузду ― життєвим принципам, які зроблять наш світ набагато чистіше.
Європейським стандартом у 2012 році стала перша збірка правил щодо створення органічних вин. Основна мета документа полягала в поліпшенні характеристик ґрунтів, гуманне ставлення до навколишнього середовища та повне виключення хімії на всіх етапах виробництва, зберігаючи максимальну кількість корисних елементів у вині.
Від свого американського аналога, сертифікації USDA, документ відрізняється спрощеною умовою: «європейські вина можуть містити максимально дозволену кількість сульфітів ― до 100 мг/л у червоних та до 150 мг/л у білих винах».
Але інші вимоги залишилися незмінними:
- виключення синтетичних домішок, ензимів та ГМО;
- використання натуральних методів боротьби зі шкідниками та хворобами;
- відновлення мікрофлори ґрунту;
- орання землі;
- підвищення біорізноманіття довкілля;
- мінімізація механізованої праці.
Господарству надається три роки на впровадження цих серйозних вимог задля отримання заповітного сертифіката, а також право маркування пляшки символами: Organic Bio, або «зелений листик», EcoCert та Agriculture Biologique у Франції, BIO або ECOVIN в Німеччині, а також USDA Organic в США і NASAA в Австралії; що стосується біодинаміки, вам можуть зустрінутися лейбли Demeter або Biodyvin, а в ніші натуральних вин ― позначки Natural wine, Raw або Unfiltered.
Іспанська бодега Barahonda також, працює в напрямку organic. Виноробну компанію в Йеклі, відому в 1925 році як Bodegas Antonio Candela, відкрив Антоніо Кандела Гарсіа. А з 1999 року сімейну справу продовжили винороби в четвертому поколінні ― Антоніо та Альфредо Кандела, його сини, які увійшли в XXI століття з новим ім’ям ― Barahonda.
Ключова місія підприємства ― створити високоякісні органічні вина DO Yecla, для досягнення, якої вони заручились підтримкою головного технолога підприємства Агустина Карріона (Agustin Carrión).
Аппелласьон DO Yecla знаходиться в провінції Мурсія на висоті від 400 до 900 м н.р.м., де гори оточують виноградники: Campos Arriba і Campos Abajo (ґрунти змінюються від вапняно-кам’янистих до вапняно-глинистих). Їх об’єднує континентальний клімат зі спекотним літом і холодною зимою.

Виноградники Barahonda простягаються у двох зонах: 100 га в Campos Arriba, де зростає виняткової якості Монастрель, та 50 гектарів в Campos Abajo, де культивують Монастрель, Сіру, Темпранільо, Каберне Совіньон, Тінтореру, Пті Вердо і Вердехо. Упродовж останніх трьох років чистоту ґрунтів підтверджують фахівці з Інституту енологів Іспанії.
На маєтку стежать, щоб весь врожай та його подальша селекція проходила вручну. Також на полях Barahonda проводять біотехнологічний контроль за лозами в боротьбі з 'Lobesia Botrana', або груздевою листовійкою. Личинки метелика харчуються листям винограду, тому вважаються головним шкідником у сфері виноробства.
Масштабно знизити шкоду допомогли спеціально встановлені дифузори з жіночими феромонами, які дезорієнтовують поведінку самця, тим самим виключають розмноження.
На території бодеги розташовані виробничі потужності, ресторан та винний клуб із дегустаційними кімнатами, оточені виноградниками.
Органіка бренду Barahonda
- Біле сухе тихе вино Barahonda Blanco Organic: Verdejo & Sauvignon Blanc.
- Симбіоз Вердехо та Совіньон Блана, кардинально різних сортів у своїй органолептиці, що дає змогу відчути тропічний смак: збалансовану солодкість манго, підкресленого кислинкою карамболі. Органічно легке, із солодкою родзинкою на фініші.
- Червоне сухе тихе вино Barahonda Organic: Monastrell & Merlot.
- В унікальному стилі вина виражені пряність вишні, ноти смородини та чорносливу. Смак підкреслює оксамитові таніни, які роблять питке вино повнотілим і насиченим. В ароматі вишню доповнює шоколад, перець, кориця та стигла черешня. Чисте, делікатне, витончене.
- Рожеве сухе тихе вино Barahonda Rosado Organic: Monastrell & Syrah.
- Ягідний бленд розкриває ароматні ноти барбарису, малини та полуниці. Покрутив трішки келихом, ви відчуєте появу персика та акценти стиглої вишні із шовковицею в смаку. Домінантою ключового тону є малина, та її довгий фініш. Надовго залишиться в пам’яті.
- Червоне сухе тихе вино Barahonda Organic Barrica: Monastrell & Syrah.
- Вино переливається рубіново-гранатовими відблисками. Для створення бленда врожай збирають із 40-літніх лоз Монастреля та 20-річних лоз Сіри на висоті 700 м н.р.м. Barahonda Organic Barrica витримують у бочках з-під французького дуба упродовж шести місяців.
- Спостерігається фруктова інтенсивність ― стиглої вишні з окресленням тютюно-деревних відтінків, які згладжені ніжністю бісквіта.
- Делікатно, чисто й особливо смачно в пейрінгу з м’ясом, синім сиром, паштетом або червоною рибою.
- Червоне сухе тихе вино Barahonda Organic Barrica: Monastrell/Mourvedre.
- Органічне вино! Повна відсутність хімії в процесі обробки виноградної лози, абсолютно природний цикл розвитку виноградних ягід.
- Початкові ноти вина нагадують цілий мікс чорних ягід: ожинова нота переплітається зі сливовою, нагадуючи стиглу лохину. Вино поступово розвивається, переходячи вже до третинних нот, розкриваючи ноти дуба, що трансформуються в ноти солодкої ванілі.
- Це вино стане прекрасним доповненням до теплих салатів з телятиною, до салатів із тонко нарізаним хамоном. Також, гарним поєднанням буде з чіабатою все з тим же хамоном, томатами і скибочками Мончего.
Виноградники ― гордість Barahonda. Винороби пильно стежать за дотриманням сталого регламенту органічного господарства, чим підвищують якість вин та розкривають їхній справжній смак.