Agitator - крафтовий віскі родом зі Швеції
Зароджуючи нову традицію
Agitator Whiskymaker - це одна з найсучасніших компаній, яка багато в чому відрізняється від інших віскікурень. Звучить зухвало? Знаємо, а отже, читайте чому.
Це перший у світі виробник солодового віскі, який здійснює вакуумну дистиляцію. Першочергово використовується процес вакуумної дистиляції, вже далі - каштанові бочки для витримки дистиляту, а процес бродіння триває цілий тиждень. Потім він розливається в бочки з об'ємним вмістом спирту 55%, замість 63,5%, які є загальноприйнятим стандартом (принаймні в Шотландії).
Однією з найбільш відмінних особливостей виробничого процесу Agitator є те, що весь спирт переганяється у вакуумі. Знижуючи тиск у перегінних кубах також знижують і температуру кипіння (приблизно на 30°C). Але в чому сенс і задля чого? Є два фактори: вони споживають набагато менше енергії, а це краще для клімату, та забезпечують більш ретельну обробку сировини. Це означає, що спирт стає чистішим і зберігає більше смакових якостей.
![](https://content.okwine.ua/files/blog/4ee19df4-9dba-4a12-b842-0cfee18d38d7/ban2-870x320.jpg)
Oskar Bruno, керівник віскікурні пояснив:
«Ми прагнули створити підприємство для ефективного виробництва високоякісної продукції, яке б будувалося на нових технологіях, що можуть розкрити весь потенціал віскі».
Цей підхід транслюється обраним ними обладнанням, місцем розташування, а також сировиною та способами виробництва. Такі методи доповнюються фанатичною вірою і відданістю своєму ремеслу.
Основні цінності Agitator — це бажання експериментувати, здоровий скептицизм щодо умовностей і повне зосередження уваги на створенні найприголомшливішого віскі.
«Ми ніколи не підемо на компроміс у тому, що стосується якості», — заявив Оскар.
![](https://content.okwine.ua/files/blog/4ee19df4-9dba-4a12-b842-0cfee18d38d7/ban3-870x320.jpg)
Секрети виробництва
Спочатку спеціальна система зволожує зерно. Далі, в процесі подрібнення, кондиціонує оболонку для додання їй еластичності та запобігання ламкості. Такий спосіб сприяє вивільненню цукрів, зведенню до мінімуму насичення отриманого продукту киснем, збільшення тривалості ферментації. Усе це разом - і є найважливішими факторами, які роблять віскі таким особливим.
![](https://content.okwine.ua/files/blog/4ee19df4-9dba-4a12-b842-0cfee18d38d7/ban4-870x320.jpg)
Double Stills
Щоб збільшити розмаїття асортименту і надати окремим продуктам саме той смаковий профіль, компанія побудувала віскікурню з подвійною парою перегінних кубів: wash stills та spirit stills, але з абсолютно різними формами та властивостями. Саме вузькі перегінні куби дають легкий, солодовий і фруктовий дистилят, а короткі перегінні куби - більш важкі, різкі та димні смакові ноти. Потім два типи дистилятів можна зберігати окремо або змішувати, щоб «створити» певний смаковий профіль.
![](https://content.okwine.ua/files/blog/4ee19df4-9dba-4a12-b842-0cfee18d38d7/ban5.jpg)
Трансформація
Ферментація — це набагато більше, ніж просто перетворення цукру на спирт. Щоб досягти потрібного смаку та характеру віскі, компанія ретельно підходить до вибору культури дріжджів, а також часу ферментації. Бродіння триває 168 годин, тобто сім днів, це досить тривалий час, але він дає змогу контролювати ріст дріжджів. Після завершення бродіння вміст спирту становить 9-10 %, що є зависоким, але дає більш фруктовий смак.
Для різних рецептур використовуються різноманітні дріжджові культури. Іноді дві культури змішують для досягнення бажаного смакового профілю. Є дріжджі, які дають фруктові нотки та завершують бродіння. Їх можна поєднати з дріжджами Saison, які дають пряні відтінки з відчуттям гвоздики та сливи. Дріжджові культури та їх смакові профілі підбираються відповідно до стилю віскі, яке виробляється.
Вакуумна дистиляція
Під час вакуумної дистиляції знижують тиск всередині перегінного апарата. Це означає, що для кипіння рідини потрібна більш низька температура. У конкретному випадку тиск знижується до 0,3 бар, а в кубах зі збродженим суслом, готовим до нагрівання - до 0,8 бар.
Результат:
![](https://content.okwine.ua/files/blog/4ee19df4-9dba-4a12-b842-0cfee18d38d7/ban6.jpg)
Зменшення споживаної енергії
Знижуючи температуру кипіння рідин, вони також дозволяють знизити витрати енергії установки. Енергія для дистиляції подається за рахунок гарячої води з міської тепломережі. Спеціалісти використовують вхідну гарячу воду для нагрівання кубів з тиском в 0,8 бара, а залишкове тепло потім використовується для перегінних кубів з тиском 0,3 бара. У сукупності це забезпечує значну енергоефективність.
![](https://content.okwine.ua/files/blog/4ee19df4-9dba-4a12-b842-0cfee18d38d7/ban7.jpg)
Кращі дистиляти
Завдяки більш низькій температурі в кубах білки не згортаються, як у звичайному кубі, отже обладнання залишається чистішим. Вакуумна система також полегшує боротьбу з утворенням піни під час дистиляції, оскільки гази, пов'язані з цим, видаляються при наповненні кубів. Перевага продукту полягає в більш чистому дистиляті. Він нагрівається м'якше, тому зменшується поява смакових компонентів, які виникають внаслідок підвищеного нагріву (тобто реакції Маяра), таких, як нотки кіптяви чи карамелі. Завдяки прохолодному процесу вони можуть виробляти дистилят з насиченим смаком, чистим і округлим профілем. Складність технології сприяє меншій кількості підробленого спирту (тіньового).
![](https://content.okwine.ua/files/blog/4ee19df4-9dba-4a12-b842-0cfee18d38d7/ban8.jpg)
Дозрівання
Щоб надати віскі остаточного смаку та характеру, дозрівання у бочках є одним із найважливіших етапів виробничого процесу. І це, безумовно, та частина, яка займає найбільше часу. Безпосередньо перед заливанням в бочку спирт розбавляється водою. Після дистиляції вміст спирту становить від 65 до 75%, залежно від того, який продукт виробляється. Agitator, зазвичай, розбавляють до 55% перед наповненням. Це менше, ніж у інших віскікурень. Рішення прийнято через те, що важливі смакові речовини легше витягуються з деревини при меншому вмісті алкоголю. Менший вміст алкоголю при заливанні в бочки також означає більше води, що надає рідині екстрактивних властивостей.
Різні види бочок надають різний смак, саме цим і користується Agitator, створюючи як моно продукт, так і неповторні купажі. Компанія використовує бочки різного об'єму – від 100 літрів до 500, з різних видів дерева, таких як: дуб (у Шотландії правила передбачають, що віскі має дозрівати тільки в них) та каштан.
![](https://content.okwine.ua/files/blog/4ee19df4-9dba-4a12-b842-0cfee18d38d7/ban9.jpg)
Agitator активно працює з перепадами температури, переміщуючи надлишок тепла із заводу, який стає досить гарячим при запуску всіх чотирьох перегінних кубів на склад. Це означає, що протягом року температура в приміщенні коливається від 0°С до майже 30°С. Такі зміни температури сприяють дозріванню, змушуючи віскі швидше рухатися через пористу деревину та поглинати сполуки, які додають смаку.
Агітуємо спробувати
Agitator пропонує розмаїття унікальних шведських віскі, кожен із яких — це окрема історія в келиху. Від класичних солодких тонів, до несподіваних грайливих відтінків - бренд виражає свою різноманітність.
- Blended Whisky
- Солодовий віскі в складі купажу виготовлений за допомогою нетрадиційної вакуумної дистиляції та витриманий у нових бочках з американського дубу з-під хересу й бурбону. Далі напій змішують із зерновим віскі, витриманим також у бочках з-під бурбона і бочках з нового американського дубу.
-
Ароматика
Яскраві екзотичні фрукти, доповнені карамеллю і квітами помаранчевого дерева. -
Органолептика
Округлий, гармонійний смак демонструє відтінки ванілі, помадки та карамелізованого цукру. -
Гастрономічне поєднання
Найкраще п’ється в чистому вигляді та з кубиками льоду.
- Single Malt Whisky
- Після ретельної перегонки віскі витримують у різних бочках: з-під бурбона, з-під хересу та бочках із нового американського дуба й каштана.
-
Ароматика
Чудові, легкі відтінки фруктів, у яких домінують цитрусові, червоне яблуко, ананас та сухофрукти. -
Органолептика
У смаку відчутна солонуватість із торф'яною ноткою, а у фіналі — тони солодкої ванільної іриски, які приємно зберігаються тривалий час. -
Гастрономічне поєднання
Страви з риби, темний шоколад, яблучний пиріг.
- Single Malt Rok Whisky
- Цей віскі дозріває у бочках з острова Айла в Шотландії, а також в бочках із каштана. Завдяки цьому він отримує широкий букет унікальних ароматів.
-
Ароматика
Приємні торф'яні ноти, збалансовані деревиною, у супроводі легких солом’яних і трав’яних відтінків, включаючи ваніль, сухофрукти та дерев’яний відтінок. -
Органолептика
Присутні трав’яні тони з гармонійною торф’янистістю, чіткими нотами кураги та певною солоністю у фіналі. -
Гастрономічне поєднання
Блакитні сири, устриці або копчена риба.
- Argument Kastanj Whisky
- Argument Kastanj випущений лімітованим тиражем. Цей віскі був витриманий у бочках з-під бурбона, а потім у бочках з-під каштана. Що і надає йому унікальну солодкість та вишуканість.
-
Ароматика
Приємні нотки сухофруктів, з прожилками солодких родзинок і червоних ягід, які доповнюють легкі нюанси меду і ванілі. -
Органолептика
М’який та протяжний на смак, з дещо сухим післясмаком від танінів у деревині, а легкий димок, на задньому плані, додає складності цьому віскі. -
Гастрономічне поєднання
Ароматні сири та шоколад.
- Argument Sweet Toast Whisky
- Лімітований односолодовий віскі зі Швеції, який бездоганно поєднав інновації й традиції у своєму смаковому профілі. Володар 93 балів на престижному конкурсі International Wine & Spirit Competition 2024.
-
Ароматика
Букет включає тропічні фрукти в обрамленні меду, ананаса, манго та цедри мандарина. -
Органолептика
Багатогранний, гармонійний смак з переважними нотками печених горіхів, апельсинового шоколаду й марципану. Фінал довгий медово-ванільний. -
Гастрономічне поєднання
Прекрасно смакує соло з льодом, вдало доповнить сирне асорті та темний шоколад.
- Chestnut Cask Whisky
- Майстри вирішили кинути виклик умовностям та створили перший віскі у світі з повноцінною витримкою у каштанових бочках. Традиційно використання каштанових бочок заборонено правилами виробництва шотландського віскі. Але ж виробник знаходиться у Швеції, а результат вартував того, щоб порушити усталені канони.
-
Ароматика
Букет сухофруктів з нотками солодких родзинок й червоних ягід. -
Органолептика
Витримка в каштані надає напою особливого характеру й аромату. У результаті, смакова палітра є більш легкою з фруктовими відтінками та виразною танінною структурою, яка рідко зустрічається у класичному віскі. -
Гастрономічне поєднання
Прекрасно смакує соло з льодом, вдало доповнить сирне асорті та темний шоколад.
Що робить Agitator особливим і відмінним від інших? По-перше, це унікальне виробництво з великою увагою до деталей. По-друге, амбіційна філософія бренду, яка прагне не просто задовольнити ваші смакові рецептори, але і створити враження, які залишаться в пам’яті.
Спробувати Agitator ви можете в маркетах OKWINE або на okwine.ua. Обрати екземпляр до душі, допоможуть професійні сомельє мережі виномаркетів.