
Highland Park
Highland Park довгий час носив титул найпівнічнішої шотландської винокурні, розташувавшись на крайній точці одного з островів архіпелагу Orkney. Всупереч назві, до регіону Хайленд ця гуральня не має жодного ставлення. Першим варіантом назви дистилярії був High Park – так називали височину біля витоків річки, з якої добували воду для виробництва віскі, варто відзначити, що назва ця досить довго була закріплена за дистилярією і зазнала змін тільки зі зміною господаря.
Рік заснування винокурні Highland Park – 1798 року, саме тоді заповзятливим сторожем церкви Магнусом Еусоном було створено нелегальне підприємство з виробництва віскі, нелегальне, бо більшість винокурень того часу було за межею закону, платити податок державі в плани підприємця не входило, та й перевіряючі органи були дуже рідкісними гостями на віддаленому північному острові. Але все-таки одного разу з Магнусом сталася цікава історія: дізнавшись про нелегального торговця, слуги закону несподівано приїхали з перевіркою, Магнусу нічого не залишалося робити, як накрити бочки з віскі білими простирадлами та поставити на них труну, імітуючи похорон хворого віспою нещасного.
Зрозуміло, податківці не ризикнули переривати відспівування, та й страх заразитися від уявного померлого був настільки великий, що вони покинули будинок Еусона, що врятувало дистиляра від в'язниці. П'ятнадцять років засновнику «Хайленд Парк» вдавалося водити за ніс перевіряючі органи, проте одного разу його запаси все ж були виявлені, а Магнусу не залишалося нічого іншого як тікати. Але завод не просто не був закритий, він був легалізований ніким іншим як двома панами з перевіряючих органів, які заарештовували цей самий завод! Правда, грамотних управлінців і майстрів дистиляції з перевіряючих не вийшло, і вони продали завод Роберту Борвіку через п'ятнадцять років. Роберт змінює назву дистилярії на Highland Park, розширюють виробництво і досягають популярності віскі в досить широких колах, трохи пізніше до його заняття приєднуються його сини, але ефективно управляти підприємством, на відміну від батька, їм дано не було і всі досягнення пішли на спад.
1876 рік став знаковим і переломним для винокурні: завод купує компанія Stuart & Mackay, завдяки якій спирти Хайленд Парк займають гідне місце в купажах таких відомих брендів як Чівас Рігал, Баллантайнс, Дьюарс та ін. З 1895 року завод переходить до рук легенди світу віскі Гранта, саме тоді і починається справжній розквіт дистилярії. Вимушене закриття було лише одного разу на час Другої Світової війни, але по її закінченню відновив свою роботу і досить успішно. Багато років всі спирти, вироблені на Хайленд Парк, повністю йшли на створення купажованих напоїв, і тільки сорок років тому світ вперше зустрівся з односолодовим Highland Park 12 YO, а потім і з іншими односолодовими напоями винокурні. Зараз заводом володіє гігантська компанія-виробник Edrington Group, що випускає і контролює масу знаменитих напоїв, зберігаючи рецепти вікової давності і уникаючи найменших змін у рецептурі та технології приготування Хайленд Парк.
Сайт виробника:
www.highlandparkwhisky.com