
Busols
Busols – українська соляна майстерня, яка з'явилася в 2020 році. Її засновником та ідейним натхненником є Олег Дегтяренко, голова правління Фонду культури та інновацій «FUTURA». Символом бренду стала лелека (Бусол). Птах звив своє гніздо просто навпроти виробництва в селі Музичі, що здавна вважається доброю прикметою в українській культурі. Все виробництво компанії йде корінням в місцеві традиції. Від часів чумаків виробництво солі було сімейною справою: Busols також є таким.
П'ємонт, гори Персії або древній Афганістан – у кожної історичної місцевості була своя особлива суміш трав. Українські «бусольєро» взялися реконструювати ці рецепти на батьківщині. Зокрема, майстри бренду беруть букет популярних трав Італії, нарізають і підсушують його, а після – витримують в темному місці. Так формується «соляний паспорт» регіону. Для відтворення деяких рецептур доводиться заглядати в старовинні рукописи. Всі трави для солей постачають місцеві фермери, які працюють по сусідству. Виробництво продукції проводиться вручну.
Один з унікальних методів українських майстрів називається «соляна кірка». 2-сантиметровий шар із прянощів рівномірно засипається поверх солі. Під «кіркою» утворюється особливий мікроклімат: трави просочуються сіллю, а та, своєю чергою, переймає їх характеристики. Процес може тривати від трьох днів до декількох тижнів. Отриману суміш перемішують і залишають на додаткове просушування. Кожна партія – особливий купаж, який неможливо відтворити.
Сайт виробника:
www.busols.com.ua
П'ємонт, гори Персії або древній Афганістан – у кожної історичної місцевості була своя особлива суміш трав. Українські «бусольєро» взялися реконструювати ці рецепти на батьківщині. Зокрема, майстри бренду беруть букет популярних трав Італії, нарізають і підсушують його, а після – витримують в темному місці. Так формується «соляний паспорт» регіону. Для відтворення деяких рецептур доводиться заглядати в старовинні рукописи. Всі трави для солей постачають місцеві фермери, які працюють по сусідству. Виробництво продукції проводиться вручну.
Один з унікальних методів українських майстрів називається «соляна кірка». 2-сантиметровий шар із прянощів рівномірно засипається поверх солі. Під «кіркою» утворюється особливий мікроклімат: трави просочуються сіллю, а та, своєю чергою, переймає їх характеристики. Процес може тривати від трьох днів до декількох тижнів. Отриману суміш перемішують і залишають на додаткове просушування. Кожна партія – особливий купаж, який неможливо відтворити.
Сайт виробника:
www.busols.com.ua