okwine logo

З Аттики до України: грецькі вина Mylonas

Впевнені, ви знаєте, що грецькі вина належать до найстаріших у світі. Історія їх створення сягає тисячоліть. Саме вина Mylonas є живими свідками багаторічної спадщини, що почалася майже століття тому, а точніше - у 1917 році, в місті Кератея, Східної Аттики.

Знайомтесь - Mylonas Winery

Невелика сімейна виноробня, виноградники якої розташовані у Лавреотіках. Вони належать до виноградарської зони Мезогаї, історичної зони, відомої своїм вином ще з часів Стародавньої Греції та симпозіумів Платона, Сократа та Аристотеля.

Родинна історія

Стаматіс (який є хіміком-енологом) разом зі своїми двома братами, Антонісом і Тасосом, з раннього дитинства спостерігали за роботою свого батька Дімітріса. Вони поглинали, мов губка, усі наукові знання про виноробство, спостерігали за ґрунтом, погодою та вітром, навчались розмовляти з лозою, копаючи та обрізаючи її. Така праця стала відображенням у наступному поколінні грецьких виноробів, чия пристрасть була у щоденній турботі та покращенні місцевих сортів винограду. Сама виноробня розташована приблизно за годину від Афін. Її продукція є унікальною, відзначеною багатьма нагородами, а обсяг виробництва становить близько 100 000 пляшок на рік. Але про нагороди - трішки згодом.

У чому ж індивідуальність Mylonas?

  • Органічний підхід у виноробстві, спрямований на вирощування винограду без застосування синтетичних хімічних добрив, пестицидів та гербіцидів.
  • Різні типи ґрунтів, де верхні породи - гравій та пісок, а нижні - вапняк та сланець, вони у поєднанні творять справжні дива, а сама Аттика - це домівка унікальних сортів винограду, таких як: Саватіано, Ассіртіко, Малагузія, Агіоргітіко, Манділаріа та Рецина. Всі вони об’єднані автентичністю та різняться несхожістю, даруючи винам Mylonas неповторний характер та вишуканість.

Цікаві факти про походження цих сортів

img

Саватіано став популярним сортом за рахунок свого потужного аромату та характерного смаку. Він належить до сортів пізнього періоду дозрівання. Ягода округла, бурштиново-жовта.

З нього роблять найвідоміше вино Рецина, що в перекладі з грецької — смола.

Що ідеально відображається і у смаку. У давні часи його зберігали в амфорах, які герметично закупорювали гіпсом та смолою.

img

Ассіртіко володіє унікальною здатністю витримувати екстремальні умови на вулканічних островах, таких як Санторіні. Їх витривалість робить Ассіртіко виноградом ідеальним для виробництва вин з вираженим мінеральним смаком та високою кислотністю. Ягода - біла, округла, злегка просвічується, м'якоть соковита.

img

Малагузія - білий сорт, який вирізняється високою ароматичністю. Він зустрічається в Центральній Греції та Македонії. У вісімдесяті роки минулого століття сорт практично зник, але його вдалося відновити. Часто використовується в асамбляжах із сортом Ассіртіко для надання вину повноти смаку.

img

Агіоргітіко - червоний, пізньостиглий сорт винограду, поширений по всій Греції, включно з островами. Унікальність - в його здатності гармонізувати у різних винах: від стильних і легких - до багатих і округлих.

Манділарія - це один із найстаріших сортів винограду в Греції, і його ім'я перекладається, як «чорний» або «темний». Сорт відомий своїм темним насінням ягід та інтенсивними властивостями забарвлення, що дають глибину червоним винам.

Тож, завдяки розвитку автохтонних сортів виноробня стала справжньою перлиною серед світового виноробства та здобула визнання у всьому світі, завдяки комплексному підходу.

А тепер про нагороди

Вина Mylonas високо оцінені провідними світовими критиками, ось деякі з них:

Savatiano Mylonas Winery 2022 - 90 балів Robert Parker.

Malagousia Mylonas Winery 2022 - 90 балів Robert Parker.

Malagousia-Mandilaria Mylonas Winery 2022 - 91 бал Decanter.

Retsina Mylonas Winery - 91 бал James Suckling.

А які ж на смак вина зі стародавньої Греції?

vine
  • Retsina, Mylonas Winery, 0.75 лБіле тихе сухе
  • Аромат Соснові делікатні смолисті ноти та легкі натяки на жовті фрукти й сушені польові квіти.
  • Смак Виразні соснові ноти, проте чудовий баланс кислотності та фруктовості.
  • Пейрінг Тар-тар з тунця, лосось на грилі, копчені сири.
vine
  • Mylonas Winery SavatianoБіле тихе сухе
  • Аромат Нестиглі жовті та зелені фрукти.
  • Смак Збалансоване, легке, свіже та питне.
  • Пейрінг Легкі закуски, салати та молоді напівтверді сири, також оливки, артишоки та в'ялені томати.
vine
  • Mylonas Winery MalagousiaБіле тихе сухе
  • Аромат Приємні нюанси жовтих кісточкових фруктів.
  • Смак Легке, свіже, з гарним балансом кислотності та фруктовості.
  • Пейрінг Як аперитив та до легких закусок.
vine
  • Mylonas Winery AssyrtikoБіле тихе сухе
  • Аромат Цитрусові та зелені фрукти.
  • Смак Цедрова свіжість, з приємною фруктовістю та проявом мінеральності (солонуватості).
  • Пейрінг До риби, морепродуктів та молюсків.
vine
  • Mylonas Winery Malagousia-MandilariaРожеве тихе сухе
  • Аромат Льодяники червоних ягід (цукерки «монпасьє»).
  • Смак Відверто свіже, легке та досить гастрономічне.
  • Пейрінг Як аперитив, проте, також чудово підійде до легких закусок та салатів.
vine
  • Mylonas Winery SundayБіле тихе солодке
  • Аромат Стиглі жовті фрукти та дюшесні льодяники.
  • Смак Легке, делікатне, з відмінним балансом кислотності та залишковим цукром; стиглі, свіжі смакові відчуття в післясмаку.
  • Пейрінг Бажано подавати до сирного та фруктового асорті.
vine
  • Mylonas Winery Savatiano Naked TruthБурштинове тихе сухе
  • Аромат Сидрові ноти (мочені яблука), в'ялені, жовті фрукти.
  • Смак Чудовий баланс свіжості та фруктовості, дуже гастрономічне, округле, без гірчинки в післясмаку.
  • Пейрінг Риба, біла птиця на грилі, тушкований кролик.
vine
  • Mylonas Winery Merlot-Agiorgitiko-MandilariaЧервоне тихе сухе
  • Аромат Ноти спецій, червоних ягід, трохи сушеного тютюну та шкіри.
  • Смак Округле, збалансоване, з помірним таніном та легким проявом діжки.
  • Пейрінг Запечена дичина та тушковане м'ясо, піца, лазанья (або грецька «мусака» з баклажанами), також тверді молоді сири.
vine
  • Mylonas Winery Pet Nat SavatianoБіле ігристе брют
  • Аромат Делікатні ноти цедри, льодяників, зелених фруктів.
  • Смак Свіже, відверто питне, дуже гастрономічне, з помірною свіжістю.
  • Пейрінг Чудово, як аперитив: легкі закуски та салати, також оливки, артишоки та в'ялені томати.

Отже, готуйте свої келихи, збирайте друзів разом, бо саме час для створення теплої атмосфери, святкового настрою та нових традицій. У цьому контексті грецькі вина з автохтонних сортів винограду стануть ідеальним вибором.

А започаткувати ці традиції можна в один клік на okwine.ua.

brandLogo