Пінотаж не потребує наслідування – він диктує стиль
У світі вин є сорти, що народились із легенд, і є ті, що народились із формули.
Пінотаж саме такий , що був не випадковістю природи, а результатом цілеспрямованого експерименту, який став символом цілої країни.
Загартований часом, відроджений майстерністю
У 1925 році професор Авраам Ісаак Перольд задумав створити сорт, який поєднує елегантність Піно Нуару та витривалість Сенсо ( тоді відомого як Ермітаж) Так народився Пінотаж - унікальний гібрид, що об’єднав у собі глибину аромату і стійкість до складних кліматичних умов та став частиною національної ідентичності Південно-Африканської Республіки.
Спочатку його сприймали як науковий експеримент до якого ставились з осторогою і недовірою. Та вже в 1940-х він почав завойовувати південноафриканські виноградники, адже сорт виявився напрочуд врожайним, стійким до спеки та хвороб.
Доля Пінотажу, однак, не була рівною. Наприкінці ХХ століття, виноград пережив кризу репутації. Через складність у роботі з сортом почало з’являтись неякісне виробництво, яке призводило до появи в ароматі нот гуми, ацетону та фарби. Згодом сучасні винороби змогли повернути йому гідність: правильна ферментація, контроль витримки та температур на всіх етапах відкрили глибокі аромати кави, чорних ягід та шоколаду. Сучасний Пінотаж – це синтез науки, терпіння і мистецтва.
Майстерність у поєднанні смаків
Якщо й існує вино створене для ідеального поєднання гриля та диму – це, однозначно, Пінотаж . Його аромат спецій , чорносливу та кави створений для страв на вуглях.
Класика - це соковиті стейки з яловичини, ароматна баранина з розмарином, рум’яні реберця, свиняча рулька. Для поціновувачів гастрономічної рівноваги : дичина з ягідними соусами, м’ясні рагу, домашні ковбаски.
Також можуть бути вегетаріанські поєднання : овочі на грилі з часничком та оливковою олією, баклажани з тахіні, печені гриби з бальзаміком.
З варіантами молодих або легких вин добре поєднаються пасти з томатами, копчені та тверді сири , курячий шашлик та овочеві рагу.
З витриманими та купажованими з іншими сортами винограду - дичина, тушковане м’ясо, темний гіркий шоколад і десерти з кавою, шоколадом та чорносливом.
Вино, що говорить голосом Африки
Пінотаж намагались вирощувати в Новій Зеландії, США , Бразилії, але,жоден регіон не зміг повторити його сутність. Лише в ПАР він відчуває себе як вдома – на сонячних схилах, поблизу океану, серед червоної землі, де народжується його щільний , глибокий смак.
Пінотаж не прагне бути схожим на когось, він створює власні правила. Тож якщо шукати вино, яке має душу, вино, що пахне вогнем і каже про життя більше, ніж ти очікуєш від келиха – це, без сумніву, Пінотаж.
Вибір OKWINE: найкращі Пінотажі для вас:
- Вино Вільєра, Пінотаж, червоне сухе 0.75л
- Сорт винограду 100% Пінотаж
- Регіон Стелленбош, ПАР
- Витримка 10 місяців у французькому дубі
- Аромат Вино глибокого рубінового кольору з насиченим ароматом, у якому переплітаються ноти чорносливу, кави мокко та легкої копченості.
- Смак Структурований, із приємною свіжістю та виразними, але добре інтегрованими танінами. У букеті — темні ягоди, чорна смородина, відтінки шоколаду й делікатна ваніль. Фінал довгий, теплий, із благородною дубовою витримкою.
- Ідеальне поєднання Стейки, яловичина на грилі, качка з вишневим соусом або витримані сири.
- Вино Пінотаж, Cape Creek, червоне сухе 0.75л
- Сорт винограду 100% Пінотаж
- Регіон Гірський регіон Кап, ПАР
- Витримка Без тривалої витримки
- Аромат Молоде, яскраве вино з інтенсивним ароматом стиглої черешні, ожини, темного шоколаду та пряних відтінків.
- Смак Збалансований, округлий, із середньою кислотністю та приємною фруктовою насиченістю. Відчуваються тони чорної смородини, стиглої ожини й легкі спеції. Завершення м’яке та тривале, з нотками какао.
- Ідеальне поєднання Паста з м’ясними соусами, копчені ковбаски, піца з салямі, м’які сири.





