Ваше місто - ?
Виберіть місто:
044 222 777 0
Контакти
Графік роботи call-центру:
Виберіть місто:
044 222 777 0
Контакти
Графік роботи call-центру:
Контакти
Графік роботи call-центру:
Вино — один з найдавніших у світі напоїв, який чудово смакує самостійно та водночас є невіддільною доповненням до гарної вечері. З його історією пов'язані легенди, традиції й культурні особливості різних народів світу. Вино здавна завоювало серця гурманів своїм багатим смаком, щедрими ароматами й тонкою грою кольорів, які об’єднують людей навколо себе.
Існує багато винних класифікацій за кольором, вмістом цукру, винними регіонами та іншими ознаками. У кожного виду є свої особливості, правила дегустації й шанувальники. Сьогодні розглянемо класичні види вина за кольором:
Червоне вино
Виготовлене з темних сортів винограду, як Мерло, Каберне Совіньйон чи Піно Нуар. При ферментації шкірка залишається в контакті зі соком, що дає змогу отримати різні відтінки, від світло-червоного до глибокого-фіолетового. Смакова палітра може бути сухою, легкою, солодкою чи насиченою, з вираженими нотами чорних фруктів, ягід і спецій.
Біле вино
В основі білі сорти винограду, як Шардоне, Совіньйон Блан та Рислінг. В процесі виробництва шкірку відокремлюють від соку. Біле вино може мати різні відтінки від світло-жовтого до багряного. Смаковий профіль наповнений свіжістю, легкістю й ароматами білих фруктів, цитрусових і квітів.
Рожеве вино
Відоме як "розе" або "пінк вино". Виготовляють з темних сортів винограду, проте шкірка проводить в контакті з соком короткий проміжок часу (від кількох годин до декількох діб), що надає рожевого кольору. Смак завжди свіжий, фруктовий з ягідно-квітковим букетом. Популярними сортами є Гренаш, Піно Грі та Зінфандель.
Ігристе вино
Вино з яскравими бульбашками через підвищену концентрацію вуглекислого газу. Може бути білим, червоним або рожевим залежно від сорту винограду, умов виробництва та виноробного регіону. Найбільш популярними видами ігристого є Просеко, Асті, Креман, Кава та інші.
При виробництві вина важлива кожна деталь, починаючи від теруару, способів вирощування та обробки виноградних лоз. Зіркою вина завжди є правильний виноград, ось декілька топових сортів для червоних й білих вин.
Червоні сорти
Каберне Совіньйон — цей сорт вирощують у всіх країнах світу, де достатньо сонця. Таке вино зазвичай темне, з яскраво вираженими танінами та щедрими фруктовими нотами в смаку. Часто доповнене пряними й дубовими акцентами.
Шираз — другий за популярністю сорт, який використовують для моносортового вина та в купажах червоних й рожевих вин. Смак може бути пряним, шоколадним та водночас стриманим з нотами чорного перцю — залежно від регіону виробництва.
Піно Нуар — виноград, що легендарний у Бургундії та в багатьох холодних регіонах, як Німеччина й північ США. Виділяється легким тілом, з низьким вмістом танінів.
Білі сорти
Шардоне — знаменитий виноград, смако-ароматика якого залежить від клімату. У прохолодних умовах вино буде більш цитрусовим, з нотами яблук і абрикос. У спекотному кліматі — відчутні персики, екзотичні фрукти та вершкові ноти.
Совіньйон Блан — має унікальний стиль складений кислотними, хрусткими тонами. Його обожнюють за ароматику квітів, цвіту яблуні, грейпфрута та листя чорної смородини.
Рислінг — офіційний король серед білих сортів. Походить з Німеччини та має дуже багато стилів, навіть всередині країни. Запам’ятовується яскравою кислотністю з легкими, квітковими нотами.
Дегустація вина та його поєднання з їжею — справжня наука й мистецтво, яким не так просто опанувати. Та існує декілька загальних порад щодо того, як насолоджуватися вином й вибрати правильну гастрономічну пару. По-перше, важлива температура подачі — червоне вино зазвичай подають при 15-18 °C, а от біле вино краще смакувати при 7-13°C та охолоджувати перед подачею. Ігристе вино завжди п’ють охолодженим до 6-10°C.
Варто звернути увагу на келихи, оскільки вино краще розкривається у відповідних келихах. Для червоних й білих сортів існують різні форми та розміри бокалів, що підсилюють смако-ароматику.
Щодо гастрономічних поєднань, то зазвичай червоне вино добре поєднується з м'ясом (особливо червоним), витриманими сирами та ситними стравами, біле вино відмінно доповнить рибу, птицю чи делікатеси з морепродуктів. Рожеве вино традиційно поєднують зі закусками й овочевими салатами, а ігристе — є вдалим аперитивом та пасує до десертів.
Питання де купити хороше вино завжди залишається актуальним, оскільки винні враження — це справжнє мистецтво. Магазин ОКВАЙН є тим місцем, яке пропонує вам найкращий вибір вин в Україні. Незалежно від вашого досвіду й смакових вподобань, у нас ви знайдете вино, яке точно вас вразить. Магазин пропонує відомі світові бренди, регіональні вина та вина від локальних господарств, тому у вас є можливість отримати вино з будь-якого куточка світу.
Сомельє допоможуть обрати найкращий напій та нададуть рекомендації й консультацію на кожному етапі вибору. Зручний сервіс дозволяє замовити вино онлайн у вебвиномаркеті або купити у виномаркеті у вашому районі. Доставка доступна по всій Україні у зручний для вас спосіб.